Öttusa-vb: csak úgy ne, mint legutóbb

Munkatársunktól
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly egyetlen halvány bronzérmével igencsak alulmúlta a várakozásokat a magyar öttusa-válogatott a jubileumi, 50. férfi és 30. női világbajnokságon a kínai Csengtuban; ilyen gyenge szereplésre a koedukált vb-rendezés 1993-as bevezetése óta nem akadt példa. Mivel összességében azért az előző és a jelenlegi szezon sem a sportág hazai összeomlásáról szólt, megalapozott a remény arra, hogy a mieink mától Moszkvában a hagyományoknak megfelelő eredményeket érnek el az idei olimpiai kvalifikációs vb-n.
Az 1980-as ötkarikás játékokra épült Olimpijszkij csarnokban egy helyen rendezik mind az öt számot. Az orosz fővárosban – amely az eredetileg rendező, de a tavaszi polgárháborús helyzet miatt visszalépett Kairó helyére ugrott be – nemenként három olimpiai indulási jogot osztanak ki. Amint Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány fogalmazott, a cél ezúttal is több érem, közte legalább egy arany begyűjtése, de talán még ennél is fontosabb a kvótaszerzés. Az összeállítás ugyanaz, mint a júliusi angliai Eb-n – ahol három arany és egy ezüst volt a termés –, azaz a férfiaknál Marosi Ádám, Demeter Bence, Kasza Róbert és Tibolya Péter, a nőknél Gyenesei Leila, Kovács Sarolta, Tóth Adrienn és Cseh Krisztina indul.
A magyarok közül Kaszának a londoni Vk-döntőről, Kovácsnak és Tóthnak az Eb-ről már van olimpiai részvételi joga. Egy országból mindkét nemnél ketten indulhatnak jövőre Londonban, de a kvóta névre szól – ezért fontos, hogy a férfiaknál és a nőknél is minél többen szerezzenek részvételi jogot. A vb-n alapesetben az érmesek jutnak olimpiai indulási lehetőséghez, de ha ezeken a helyeken már kvótát szerzett versenyzők végeznek, akkor az utánuk következők léphetnek előre. Így matematikailag még akár a 14–15. helyezett is kvótához juthat. A kvótát a vb-n elsősorban az arcüreggyulladáson átesett Marositól, valamint Gyeneseitől várja a kapitány, bár mindkét kiválóság úgy nyilatkozott, nem akar pluszterhet magára venni, felszabadultan próbál versenyezni.
A moszkvai program ma a női selejtezővel kezdődik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.