Özönlenek Bulgáriába a görög cégek

Hírösszefoglaló
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bulgária, az Európai Unió legszegényebb állama sajátos mennyország a görög vállalatok számára, amelyeket satuba fognak a hazájukban bevezetett megszorító intézkedések. Költségeik nőnek az adóemelések miatt, miközben belső piacuk szűkül – idézi a Bloomberg írását a Napi.hu. A bolgár adóhivatal adatai szerint több mint 2000 görög tulajdonú vállalat működik Bulgáriában, e cégek 40 százaléka idén jegyeztette be ott magát. A termelési költségek jóval kisebbek a bolgároknál, mint Görögországban: a bérek alacsonyabbak, az szja és a vállalati nyereségadó egységes kulcsa 10 százalék, ami a legkisebb az EU-ban.
Görögország versenyképtelen az eurózónán belül, ezért magától értetődik, hogy a görög vállalatok Bulgáriában keresnek menedéket a túlértékelt euró elől – mondja Stuart Thomson, egy glasgow-i befektetési alap menedzsere. Az athéni kormány legutóbbi megszorítócsomagja egy–öt százalékkal emeli a béreket terhelő adót, növeli a vendéglátás és a fűtés közterheit, és visszafogja az szja-kedvezményeket. A GDP idén várhatóan 3,8 százalékkal zsugorodik a tavalyi 4,4 százalékos esés után, és a görög pénzügyminiszter tegnapi bejelentése szerint jövőre sem várható növekedés. Az Eurostat adatai szerint a görög befektetők 7,63 milliárd eurót vittek Bulgáriába 2000 és 2009 között, ami öt százaléka az ország teljes külföldi befektetéseinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.