Pálfordulás három év késlekedéssel

Munkatársunktól
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint felülvizsgálta három évvel ezelőtti, a WikiLeaks által kiszivárogtatott, a devizahitelesek magára hagyását szorgalmazó álláspontját a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke: a jegybank lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint Simor András személyes egyeztetést javasol Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a hitelesek terheinek mérséklését célzó javaslataik eljussanak a kormányhoz.
Simor levelére Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közleményben tudatta: a kormányfő Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert bízta meg azzal, hogy személyesen egyeztessen a jegybankelnökkel a devizahiteleseket érintő javaslatairól.
Arról, hogy mi idézte elő Simor pálfordulását, a kommüniké nem szól, tény azonban, hogy a továbbra sem enyhülő gazdasági növekedési és euróövezeti stabilitási aggodalmak okán újfent nagyot esett a forint a svájci frankhoz képest. Az alpesi devizával szemben nemzeti fizetőeszközünk lapzártánk idejére a 252-es árfolyam közelébe gyengült a délelőtti 248,32 forintos és a péntek délutáni 246,74 forintos jegyzések után. A tegnapi nap folyamán 250 forint környezetében ingadozott a frankárfolyam, ami az Európai Központi Bank kötvényvásárlásainak eurógyengítő hírére a 252 forint feletti jegyzésszinteket is megjárta. Az euró a frankhoz képest több mint egy százalékkal gyengült, miközben a forint/euró jegyzés tegnap este a 278,50-es szintig szökött a pénteki 275,38 forint után. Egy dollár 197,47 forintot ért a múlt hét végi 193,58 forinttal szemben, míg 100 japán jen jegyzése 256,68 forint volt a pénteki 252,51 forint után.
A komolyabb pánik azonban elkerülhető; mint azt a Portfolio.hu gazdasági szakportálnak nyilatkozó Karsai Péter, a Commerzbank szakértője kifejtette, a várakozások szerint Orbán Viktor a hét folyamán bejelenti a gyenge GDP-számok miatti fiskális kiigazítást és az államadósság csökkentéséről szóló új ütemtervet, aminek hatására erősödhet a forint a frankkal szemben. Közben a Deutsche Bank elemzése szerint az OTP hiteleinek akár negyede is bedőlhet. Ezek szerint 3,2 százalékos jövő évi GDP-növekedés mellett 2012 végére 20,9 százalékra nőne a bank nem teljesítő hiteleinek aránya, 1,5 százalékos bővülés mellett 23, egyszázalékos visszaesés esetén pedig 24,3 százalékos arány várható.

Aláírással a bankok ellen. Országos aláírásgyűjtést indított „a bankok önkényének kiszolgáltatott”, devizahiteles családok megmentésére a Jobbik. A párt közleménye szerint kizárólag a bankszektor a hibás a helyzetért, ezért a jövőben sem az embereknek, sem pedig az államnak nem szabad több terhet vállalni. – A bankok átverték és szándékosan a devizahitelek felvételére ösztönözték a magyar embereket. Fontos körülményeket, felmerülő kockázatokat hallgattak el, és egyoldalúan emelték a hitelek törlesztőrészleteit – áll a Jobbik közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.