Pánarab rendezési javaslat

Munkatársunktól
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tagadta és a nyugati, valamint az arab televíziótársaságok manipulációjának nevezte a szíriai vezetés azt, hogy arról adtak hírt: Damaszkuszban is tüntettek szombaton Bassár el-Aszad elnök ellen, a Kafar Szúsza városrészben, ahol a biztonsági erők rálőttek a leilat al-kadr (az elrendelés éjszakája) utáni hajnali imát követően a mecsetből kitóduló, tüntetni próbáló hívőkre, akik közül egy személy életét vesztette. A szíriai Sana hírügynökség közben tegnap közölte, új médiatörvényt bocsátott ki Aszad elnök, amely rendeletében megtiltja az újságírók bebörtönzését, illetve biztosítja az információkhoz való hozzáférést a médiamunkások számára. Az iráni Press TV szerint így egyes esetekben eltekinthetnek „az állam tekintélyének és méltóságának megsértéséért, a nemzeti egység, a hadsereg, illetve a gazdaság vagy a nemzeti valuta” elleni támadásért kiszabható büntetésektől.
Közben Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára hamarosan Damaszkuszba utazik, és magával viszi a pánarab szervezetnek a szíriai válság rendezését célzó kezdeményezését – jelentették be a liga kairói rendkívüli értekezletén tegnapra virradóra. Irán ugyanakkor tegnap arra figyelmeztetett, hogy példátlan hatalmi vákuumot idézhet elő a térségben, ha megbukik a damaszkuszi hatalmi rendszer, írta az MTI. Teherán mindazonáltal arra buzdította Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy hallja meg népe bizonyos jogos követeléseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.