Pánik egy pletyka miatt

Németország adósságának leminősítéséről szóló álhírre reagáltak tegnap a befektetők, ezért a nap közepén nagyot zuhantak a részvénypiaci mutatók. A Budapesti Értéktőzsde fő indexe, a BUX 1,27 százalékos csökkenéssel, 17 772,67 ponton zárt.

Munkatársunktól
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ egyik leggazdagabb embere, Warren Buffett amerikai befektető 50 ezer Bank of Amerika-részvényt vásárolt darabonként 100 ezer dollárért, vagyis összesen ötmilliárd dollárt fektetett az üzletbe – közölte tegnap a pénzintézet.
A hírre pár másodperc alatt és rövid ideig a bank árfolyama 24 százalékkal megugrott. Ettől függetlenül az európai börzemutatókkal együtt az amerikai indexek is veszteséget jeleztek lapzártánkkor. A frankfurti DAX–30-as mutató 1,7 százalékos, a londoni FTSE–100-as pedig 1,4 százalékos veszteséggel zárt. Az Il Messaggero olasz napilap arról számolt be, hogy Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Belgium azt tervezi, meghosszabbítja a két hete bevezetett tőzsdei shortolási tilalmat szeptember végéig.
Varga Zoltán, a Quaestor elemzője az MTI-nek elmondta: az indexek kora délutánig nagyrészt a pozitív tartományban mozogtak, délután azonban banki körökben olyan pletyka terjedt el, hogy Németország adósbesorolását egy fokozattal leminősítheti a Fitch Ratings. Erre élesen lefelé vették az irányt az indexek, majd rövid időn belül érkezett a hivatalos közlemény, miszerint megerősítették az AAA besorolást. Ezután a Moody’s és az S&P is hasonló közleményt tett közzé. Így némileg megnyugodtak a befektetők, de az árfolyamok már nem tudtak érdemben visszakapaszkodni.
A Budapesti Értéktőzsdén az OTP kivételével gyengültek a vezető részvények. Az OTP-részvények ára két százalékkal 4080 forintra erősödött. A Mol 4,45 százalékkal 16 100 forintra csökkent, a Magyar Telekom árfolyama két forinttal, 0,40 százalékkal 500 forintra esett. A Richter-papírok 1,62 százalékkal 34 ezer forintra gyengültek.
A svájci frank árfolyama egész nap 237 forint közelében ingadozott, estére kissé gyengült a forint, a svájci frank 238 forintot ért. Az euró árfolyama nem változott, délután 272,77 forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.