Párbeszéd ostorral, Zagyva módra

Volt, hogy fenyegető hangsúllyal a parlament folyosójára invitálta politikai ellenfelét, máskor karikás ostorral ijesztgette a neki nem tetsző újságírókat, de megesett, hogy harminc társával felvonulva rémített meg egy három gyermekét egyedül nevelő édesapát. Zagyva György Gyula, aki egy éve ül a parlament Jobbik-frakciójában, eddig nem az intellektuális oldalát mutatta a közvéleménynek.

Munkatársunktól
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta tavaly a Jobbik színeiben bekerült az Országgyűlésbe, Zagyva György Gyulának több, agresszivitással és erőfitogtatással összefüggő botránya volt. Először májusban egy parlamenti felszólalásával kavart vihart, amely közben egy fideszes politikus odaszólt valamit Zagyvának. Erre a jobbikos úgy reagált: „ezt majd a folyosón megbeszéljük”. Később – és interjúnkban is – azzal magyarázta a kiszólását, hogy a kormánypárti képviselő lehülyézte őt. Hozzátette: a folyosóra való kihívást nem fenyegetésnek szánta.
A következő botrányt tavaly augusztusban, a verőcei Magyar Sziget fesztiválon okozta, amikor fenyegetően lépett fel a Hetek című hetilap két munkatársával szemben – legalábbis az újságírók beszámolója szerint. Az eset miatt idén júniusban a legfőbb ügyész kezdeményezésére az Országgyűlés felfüggesztette Zagyva mentelmi jogát.
A Hetek riportja szerint a két újságírót bekísérték egy faházba, ahol Zagyva György Gyula várta őket, aki leheveredett egy ágyra, és „a kezében tartott karikás ostorral beszéd közben úgy hadonászott, hogy nem lehetett tudni: ütni fog, vagy csak gesztikulál”. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke közölte velük: ellenséges területre tévedtek, ahol megszűnt a demokrácia, és azt tehetnek velük, amit akarnak. Az újságírók állítása szerint Zagyva úgy fogalmazott: „Lehúzhatnánk a gatyátokat, és meg…nánk titeket, ha innen kikerülnétek, senki sem hinné el”. Majd azt mondta: a legszívesebben „nekimenne, és kitaposná a belét” a két újságírónak. A beszélgetés közben ide-oda lóbált karikás ostorral egy ízben majdnem eltalálta az egyik újságírót. „Nem fogjátok föl, hogy itt háború van? És ez a jövőben csak fokozódni fog! Itt ellenséges határvonalak húzódnak, s ti most beléptetek emögé. Legszívesebben most széttépnélek benneteket” – dühöngött állítólag Zagyva, aki a Hetek újságíróival ellentétben másképp emlékezett a történtekre. Szerinte szó sem volt fenyegetésekről, és a karikás ostorral csak játszadozott.
Idén nyáron egy másik fesztiválon is nézeteltérésbe keveredett a jobbikos képviselő. Éppen a Sziget Fesztivál főbejáratánál tüntetett az ellen, hogy egy vármegyés társa által a Hajógyári-szigetre bejelentett tüntetést nem tarthatnak meg, amikor a rendőrök – négy társával együtt – megbilincselték és előállították őt rendzavarás címén. Zagyva a rendőrségen élt mentelmi jogával, így egyelőre nem indulhatott ellene eljárás, és megúszta a rendbírságot. Később viszont jelezte, azt kéri az Országgyűléstől, hogy függesszék fel a mentelmi jogát.
Egy garázdaság miatt indult büntetőügyben is felvetődött Zagyva György Gyula esetleges szerepe. Február 27-én a Csongrád megyei Dócon harminc társával felvonulást tartott egy tanyánál, amelynek gazdája, a három gyermekét egyedül nevelő Sipos Sándor ettől megijedt. A rendőrök eljárást indítottak, amelyet utóbb megszüntettek. Zagyva azt mondta: szó sem volt felvonulásról, csupán „arra sétáltak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.