Pazarlón gazdálkodó alapítványok

Felelőtlenül költötték az adófizetők pénzét a közalapítványok 2009–2010-ben – ezt állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A jelentés szerint öt szervezet, köztük a Magyar Alkotóművészeti közalapítvány és a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázaton kívül nyújtott támogatást, összesen 24 millió forintért.

Munkatársunktól
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminchat, 2010 végén működő közalapítványt érintett az ÁSZ ellenőrzése. A vizsgálat kimutatta, hogy a szervezetek négyötödénél az államháztartáson kívüli bevételek aránya – bár a törvény ezt írja elő – nem érte el az összes forrás 80 százalékát. A számvevők találtak öt olyan közalapítványt is, amelynek kuratóriuma törvénysértő módon, pályáztatás nélkül folyósított támogatást. Egy közalapítványnál pedig a kuratórium tagjai annak ellenére vettek fel tiszteletdíjat, hogy az általuk vezetett szervezet nem is folytatott cél szerinti tevékenységet Az ÁSZ jelentése kiemeli: a kormány által létrehozott közalapítványok nem törekedtek a takarékos, „jó gazda” módján történő közpénzfelhasználásra. Az ÁSZ azt kezdeményezi, hogy a kabinet kösse az ellátott feladatokhoz a közalapítványok kuratóriumának és felügyelő bizottságának tiszteletdíját és költségtérítését. – Vagyonvesztés ugyanakkor nem történt a szervezeteknél – áll a jelentésben, amely szerint a szervezetek saját tőkéjüket és az alapító okiratukban előírt törzsvagyont, egy kivétellel megőrizték. A kormány egy éve döntött úgy, hogy megvizsgálja, mennyire képesek a társadalmi szervezetek hatékonyan ellátni a hozzájuk rendelt közfeladatokat. December végén harmincöt alapítvány, illetve közalapítvány megszüntetéséről döntöttek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.