Pengeváltás tankönyvügyben

Miközben a tankönyvterjesztők a tavaly leszállított, de ki nem fizetett tankönyvek ellentételezését várják az érintett önkormányzatoktól, Hódmezővásárhelyen már az ingyenes tankönyvekre vonatkozó idei állami normatíva elmaradása miatt emelték fel szavukat. Lapunk azonban úgy értesült, az idei támogatás nem késik, hiszen a Magyar Államkincstár mindig tanévkezdéskor utalja a pénzeket, ahogy  tette tavaly is.

2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tankönyvesek problémáit kizárólag a 2010-ben kiszállított és leszámlázott, de ki nem fizetett tankönyvek miatti tartozások okozzák. Az állam ezekre már egy éve elutalta a normatív támogatást, de abból egyes önkormányzatok nem a tankönyvek árát fizették ki – szögezte le lapunknak a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke. Szarvas-Ballér Judit hozzátette: éppen ezért az ő problémájukat nem érinti, hogy az idei normatívák megérkeztek-e vagy sem, annál is inkább, mert a 2011-es tankönyvszámlák kifizetésének határideje nem augusztus vége vagy szeptember eleje, sokkal inkább szeptember második fele vagy október eleje. Szarvas-Ballér Judit ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az önkormányzatok az idei pénzt a mostani tankönyvek kifizetésére fordítják, és nem másra. Mint arról korábban beszámoltunk, becslések szerint 100-150 millió forint lehet az összes kintlevőség. A huszonhat önkormányzat közül a legnagyobb adós, több mint 50 millió forintos tartozással a Pest megyei önkormányzat.
Ehhez képest Hódmezővásárhely önkormányzata még csütörtökön adott ki közleményt arról, hogy nem érkezett meg az ingyenes tankönyvekre vonatkozó állami normatíva az önkormányzatokhoz. – A Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatása szerint a normatíva nem is érkezik meg az iskolakezdésig, csupán szeptember elején. Hódmezővásárhely esetén az állami normatíva körülbelül 28,8 millió forint, amelyet jelen állás szerint önkormányzatunk fog meghitelezni a tankönyvterjesztő cégnek – áll a közleményben. A helyi önkormányzat arra kérte Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt, hogy a közvélemény félretájékoztatása és az érintett önkormányzatok lejáratása helyett inkább segítse, hogy az állami támogatások valóban megérkezzenek az önkormányzatokhoz.
A hódmezővásárhelyi önkormányzat közleménye főként annak tükrében érdekes, hogy Hoffmann Rózsa egyetlen nyilatkozatában sem mondta azt, hogy az idei támogatásokat – amelyek rendre tanévkezdéskor érkeznek az önkormányzatokhoz – már elutalta a kincstár, azt pedig több önkormányzat is elismerte, hogy a tavalyi pénzt nem tankönyvekre, hanem másra fordították.
A Tankönyvesek Országos Szövetségének elnöke közölte azt is, hogy tavaly a minisztérium teljesített. – Egyes önkormányzatok a ludasok, majd helyrehozzák, amit elrontottak. Bízom benne, hogy két hét múlva minden helyrejön – jegyezte meg Karlovitz János, aki szerint bár a tankönyvesek kérik a pénzüket, mindenképpen le fogják szállítani a tankönyveket. Úgy véli, hogy a minisztérium és a kiadók is ezen dolgoznak, és az önkormányzatok is „bűnbánatot tartottak már”.
A kialakult helyzetről az MSZP tegnap úgy nyilatkozott, hogy a tanév kezdetén teljes a fejetlenség az oktatás irányításában: az oktatási államtitkárság lényegi dolgokról nem beszél, amiről meg beszél, azzal félretájékoztatja a közvéleményt. Hiller István, az ellenzéki párt humánpolitikai kabinetjének vezetője szerint bújtatott óraszámemelésre, a túlórapénzek elvonására lehet számítani, s a pedagógus- életpályamodell bevezetésére egy fillér sincs.

Részvételre buzdít. A pedagógusok a továbbiakban is tegyenek javaslatokat, hogy idén olyan köznevelési törvény szülessen, amelyet a nagy többség támogat – mondta tegnap Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy művészeti neveléssel kiemelten foglalkozó zalaegerszegi általános iskola tanévnyitóján. Elárulta azt is, az új köznevelési rendszerben nagyobb szerepet kap a művészeti, elsősorban a zenei nevelés, s középtávú elképzelés, hogy minden iskolának önálló zenekara legyen. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.