Pénzbírság szemetelésért

Sokan talán nem is tudják, milyen sokba kerülhet egy eldobott cigarettacsikk: a fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint a helyszínen akár húsz-, szabálysértési eljárás esetén pedig akár ötvenezer forintot is kiróhatnak a szemetelőkre. Január elseje óta Bécs szintén bünteti a szemetelő dohányosokat.

Nagy Áron
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fiatalok ülnek egy padon a tűző nap elől némi menedéket ígérő árnyékban egy külvárosi parkban. Alig lehetnek többek tizenöt-tizenhat évesnél, de az arcukra van írva: ők már felnőtteknek érzik magukat.
Húsz perc alatt három szál cigarettát szívtak el úgy, hogy még ki sem aludt az egyiken a parázs, már a következőre gyújtottak. Miután továbbállnak, fél tucat csikk marad utánuk.
Az efféle jelenség mindennapos: a megállókból, aluljárókból kitiltott dohányosok a megállók és az aluljárók mellé dobálják szenvedélyük hamvadó végtermékét, az autósok hetyke mozdulattal szabadulnak meg a cigivégtől egy lehúzott ablakon át a piros lámpánál, a gyalogos pedig ott szórja el a még éppen füstölgő csikkjét, ahol jólesik. Többségük talán nem is sejti, hogy mutatványuk akár 50 ezer forintjukba kerülhet.
– Két hatályos jogszabály, egy fővárosi közgyűlési és egy kormányrendelet érinti a szemetelő dohányosokat. Ezek szerint aki eldobálja a csikkeket, köztisztasági szabálysértést követ el – tudtuk meg a Főpolgármesteri Hivatal referensétől. Kertész Péter hozzáteszi: tettenérés esetén a közterület-felügyelő három- és húszezer forint közötti helyszíni bírságot szabhat ki. Tájékoztatásából kitűnik, ez az olcsóbb eset, ha ugyanis az illetőt feljelentik, a szabálysértési hatóság akár 50 ezer forintot is kiróhat az elmarasztaltra.
A lehetőség tehát adott, hogy ha szükséges, akár szigorú eszközökkel bírják rá a dohányzókat: ne a fűbe, járdára, úttestre hajigálják cigarettájukat. A Fővárosi Közterület-felügyelet (FKF) igazgatóhelyettese, Szabó Mihály viszont figyelmeztet: a szemetelők ellen a legnehezebb fellépni, hiszen ha valaki egyenruhást lát, kétszer is meggondolja, elkövet-e valamilyen szabálysértést. – A közterület-felügyelők és a szigorú büntetések segíthetnek a szabálysértések gyakoriságát csökkenteni, de a szemetet nem fogják eltüntetni az utcákról. Ahhoz ugyanis mindenkinek saját magát kell ellenőriznie – összegzi véleményét az FKF igazgatóhelyettese.
Érdemes megjegyezni: a fővárosi fellépés az eldobált csikkek ellen nem példa nélküli. Bécsben is sokba kerülhet egy eldobott cigarettavég; az MTI az osztrák közszolgálati televíziót idézve a napokban arról számolt be: 75 eurós (mintegy 20 ezer forint) szabálysértési büntetést szabtak ki egy helybéli nőre. Az osztrák fővárosban az év eleje óta büntetik a csikkeket eldobálókat. Amint arról az osztrák televízió (ORF) egyik magazinműsora beszámolt, eddig 450 ilyen esetben tett feljelentést a bécsi közterület-fenntartók szemétkommandója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.