Polgár Judit kiverte az első kiemeltet

2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Polgár Judit (Élő-pontszáma 2701) legyőzte az első kiemelt orosz Szergej Karjakint (2788) az oroszországi Hanti-Manszijszkban zajló sakk Világkupa harmadik fordulójában. Mindkét játszma a spanyol megnyitás szerint kezdődött, a magyar nagymesternő szombaton világossal az úgynevezett berlini változatban gyors vezércsere után remek pozíciós játékkal előbb gyalogot nyert, amit kihasználva megszerezte a teljes pontot. Tegnap elsősorban ismert erényeit kellett csillogtatnia, az éles „nyílt spanyolban” jól egyszerűsített, majd örökös sakkal kikényszerítette a döntetlent, így 1,5-0,5-ös összesítéssel jutott tovább.
– Mindkét partiban sikerült meglepnem az ellenfelemet. Az elsőben ugyanaz a változat került terítékre, mint a tavalyi sakkolimpián. Akkor gyors döntetlen lett a vége, most azonban eltértem. Karjakin hibázott, amitől ideges lett, s nem tudta tartani az állást. Tegnap olyan megnyitást választottam, amit csak ritkán alkalmazok. A bonyodalmakban jól számoltam, visszavertem a támadást. Természetesen nagyon boldog vagyok, remélem, a továbbiakban is jól megy a sakkozás – értékelt érdeklődésünkre az egyetlen, versenyben maradt magyar, a világ legjobb női játékosa.
A legjobb tizenhat között a kubai Dominguez és az orosz Liszij párharcának a győztese vár rá. A kiesés rendszerű Világkupák történetében Polgár Judit eddig egyszer, 1999-ben került be a legjobb nyolc közé. Most jó esélye mutatkozik ugyanerre, arról nem is beszélve, hogy az idei mezőny sokkal erősebb, mint korábban bármelyik.
A versenyen az ukrán Ivancsuk megmutatta, hogy vesztett helyzetből is lehet fordítani. A világossal elvesztett játszma után tegnap sötéttel kicsikarta a mai ráadást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.