Polgár Judit menetel, Szvidler ellen folytatja

2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Polgár Judit (Élő-pontszáma 2701) túlzás nélkül drámai csatában legyőzte a kubai Leinier Dominguez Perezt (2711) a tegnapi rájátszásban, s bejutott a legjobb nyolc közé az oroszországi Hanti-Manszijszkban zajló, kieséses rendszerű sakk Világkupán.
A magyar nagymesternő tegnap először a rapid időbeosztás szerint (25 perc plusz lépésenként 10 másodperc), majd a „lassú snellben” (10 plusz 10) is megnyerte az első játszmát, ám sötéttel mindkétszer kikapott. Sokakat meglepett azzal, hogy másodszor is a kétes hírű skandináv védelmet választotta, amit azt érdeklődésünkre így indokolt: „Bár az első ilyen partit elvesztettem, ellenfelem nem a legjobb változatot választotta, s úgy éreztem, azzal tudom meglepni, ha másodszor is a skandinávval rukkolok elő. Utólag belátom, nem volt jó döntés.” A harmadik körben már a villámjátszmák (5 plusz 3) következtek. Az elsőben Polgár Judit a világos bábukat vezette, s döntetlent ért el, tehát lélektanilag kedvezőtlen helyzetben várta a folytatást. Ehhez képest látványos győzelmet aratott. Ellenfele óvatlanul támadott, elnézte a Hxf3 taktikai ellencsapást. „Az az érdekes, hogy éppen ezelőtt, a h5 húzása után Dominguez remit ajánlott, szerintem még nem látta, hogy mi fenyeget, csak azt érezhette, hogy kényelmetlen az állása” – elevenítette fel a világ legjobb női sakkozója a döntő pillanatot.
A legjobb nyolc között Polgár Judit az orosz Peter Szvidlerrel (2740) találkozik. Elvileg hátrányos helyzetből vág neki az újabb párharcnak, hiszen az ellenfele tegnap pihent. – A friss győzelem emléke viszont engem motivál – felelte a felvetésre. Majd kérdésünkre, hogyan lehet felkészülni az újabb feladatra, így folytatta: – A szó szoros értelmében, szakmai felkészülésről nem beszélhetünk, inkább igyekszem ráhangolódni az újabb meccsre. Egy kicsit élvezem még a sikert, aztán vacsora és pihenés következik. S pénteken igyekszem ismét pihenten a ringbe lépni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.