Politikamentesen a szmolenszki tragédiáról

Az utóbbi hónapok során a szmolenszki katasztrófáról megszámlálhatatlan cikk, tudósítás, elemzés, hipotézis született. A téma népszerű az egyetemeken is. A katasztrófáról több szakdolgozat is készült, amelyek a tudományosság igényével, szakmai szempontból igyekeznek megközelíteni az ügy kivizsgálása körül felmerült kérdéseket.

Koncz Éva
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy év telt el 2010. április 10. óta, amikor a katyni vérengzés hetvenedik évfordulója alkalmából Oroszországba induló lengyel állami delegáció gépe a szmolenszki repülőtéren landolás közben tragikus körülmények között lezuhant. A modern kori lengyel történelem egyik legsúlyosabb veszteségének tekintett szerencsétlenségben életét vesztette Lech Kaczynski államfő és felesége, valamint az állami vezetés kiemelkedő tagjaiból álló teljes delegáció és a gép személyzete, összesen 96 fő. Az ügyet azóta is vizsgálják, de a tragédia okait nem sikerült megnyugtatóan tisztázni. Az orosz és a hivatalos lengyel vizsgálóbizottság munkáját, majd az általuk kiadott nyilatkozatokat éles bírálatok érték. Az elhunyt államfő ikertestvére által vezetett legnagyobb ellenzéki párt (PiS) tagjai kezdettől nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását követelték. Törekvéseiket civil fórumok is támogatták, ennek ellenére céljukat nem érték el.
A 23 éves Katarzyna Dudarska, aki a londoni egyetem támogatásával már egy dokumentumfilmet is készített az elnöki gép tragédiájáról, Poznanban szerzett nemzetközi érettségi bizonyítványt 2007-ben. Azóta Nagy-Britanniában él, televíziós újságírást tanul a Londoni Művészeti Egyetemen (University of the Arts London). Szakdolgozatában, amelyet angol nyelven ír, a lengyel tényfeltáró újságírás munkáját, eredményességét vizsgálja a szmolenszki katasztrófáról megjelent cikkek alapján. Témavezetője Gary Horne, a BBC egykori újságírója.
Dudarska úgy véli, a máig vitatott és tisztázatlan tragédia aktuális és izgalmas téma, amelynek Nagy-Britanniában egészen más a megítélése, mint Lengyelországban. Az emberek többsége itt a lengyel médiánál sokkal bizalmatlanabb az oroszokkal és az orosz vizsgálatokkal szemben. Nyilván ez is magyarázza, miért helyezi a hangsúlyt dolgozatában a tényfeltárásra. Azt próbálja kideríteni, mindent megtettek-e a lengyel újságírók az igazság feltárásáért. Kutatásait a három legjelentősebb lengyel napilap, a konzervatív Rzeczpospolita, a baloldali liberális Gazeta Wyborcza és a jobboldali Nasz Dziennik cikkeire alapozza.
Barbara Szymanska a Lódzi Egyetem Jogi és Közigazgatási Karának végzős hallgatója. Ő az ügy kivizsgálása során felmerülő jogi kérdéseket elemzi szakdolgozatában. Szándékai szerint alapos szakmai elemzést készít az elnöki Tu–154-es gépet érő katasztrófa okainak kivizsgálásáról, a vizsgálatok jogi megalapozottságáról. „Április 10. után belenéztem a chicagói egyezménybe, mivel hivatalosan ezt vették alapul az ügy kivizsgálásánál. Elcsodálkoztam, hiszen az egyezmény világosan leszögezi, hogy állami repülésekre előírásai nem vonatkoznak” – idézi Barbara Szymanskát a Rzeczpospolita.
A jogászhallgató dolgozatában nem önmagában azt vizsgálja, vajon a polgári repüléseket szabályozó chicagói egyezmény előírásai mennyiben lehetnek érvényesek a szmolenszki katasztrófa esetében. Jogi szempontból szeretné megvizsgálni a kialakult helyzetet, a chicagói egyezmény, a két állam között 1993 óta érvényben lévő, katonai repülőgépekre vonatkozó kölcsönös megállapodás, valamint a Donald Tusk és Vlagyimir Putyin között közvetlenül a katasztrófa után létrejött szóbeli megállapodás tükrében.
„Ez az ügy mindenkit érdekel, és a tanszéken aktuális eseményekkel is foglalkozunk, függetlenül azok politikai hátterétől” – nyilatkozza a lapnak Piotr Daranowski, az egyetem nemzetközi jog és nemzetközi kapcsolatok tanszékének vezetője. Véleménye szerint az ilyen kérdésekben számukra soha nem a politika a lényeg, hanem az ügy alapos formális jogi elemzése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.