Pótszék

Pethő Tibor
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kékszakállú herceg vára – Bolero (3D)
Magyar Állami Operaház. Zeneszerző: Bartók Béla, Maurice Ravel. Szövegíró: Balázs Béla. Karmester: Győriványi Ráth György. Bemutató: szeptember 7.
Az Operában látható először a világon olyan színházi produkció, amelynek megtekintéséhez 3D-s szemüveget kap a közönség, hiszen a vetített hátteret ezen keresztül élvezhetik a nézők. A háttér Andrew Quinn, többek között a Mátrix, a Dark City és a Tomb Raider című filmek egyik alkotójának műve.

Bánk bán
Magyar Állami Operaház. Zeneszerző: Erkel Ferenc. Rendező: Káel Csaba. Bemutató: szeptember 4.
Politikai viharok, az abszolutista uralom késleltette fontos nemzeti operánk ősbemutatóját az 1848– 49-es forradalom és szabadságharc bukása után. Végül enyhült a légkör, s az országgyűlés összehívásának évében a munka színre kerülhetett. A zenén, a prozódián, illetve a dramaturgián aztán a harmincas és az ötvenes években is változtattak. Mi már ezt az újabb verziót ismerjük. Káel Csaba egyik kedvence a Bánk bán, közel tíz éve már megfilmestítette.

Mindenkipipőke
Lakásszínház (Bp., Frankel Leó út). Író: Szabó Borbála. Bemutató: szeptember 3.
Történetek három testvérről, akik néha megunják a sanyarú gyereksorsot. Ezért a nagylány kisbabává, a nagyfiú felnőtté változik. Máskor színházba mennek, és máris ők a főszereplők, vagy búvárruhában felfedezik az elsüllyedt Titanicot. Szabó Borbála meséit Bartsch Kata olvassa fel, Rácz Nóra pedig a helyszínen, abban a pillanatban illusztrálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.