Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Precedensértékű bírság a Tescónak

Hétmillió forint bírságot szabott ki a hatóság a Tesco egyik üzletére, miután egy júliusi átfogó ellenőrzéskor 8900 kifogásolt terméket foglaltak le a cég budaörsi áruházában, és számos további hiányosságra is fény derült. Több dohányterméknél az árfeltüntetés módja tért el a jogszabályban előírttól, a fogyasztóvédelem emiatt további, milliós nagyságrendű büntetést fog kiróni a Tescóra.

Vass-Gabay Dorka
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétmillió forintot, az eddig kiszabott legmagasabb összegű bírságot kell fizetnie a Tescónak, miután több ezer kifogásolható minőségű árut foglalt le az illetékes hatóság egy júliusban tartott ellenőrzés során – tudta meg lapunk. Kiss Attila, a Pest Megyei Kormányhivatal szóvivője megkeresésünkre elmondta: a feltárt jogszabálysértések miatt a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága 6,49 millió forint élelmiszer-ellenőrzési, valamint hétszázötvenezer forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki az elsőfokú határozatokban.
Ismeretes: a hatóságok lakossági bejelentés alapján szállták meg nyáron a budaörsi Tesco eladóterét, a pékségét, annak raktárát és udvarát. Az ellenőrök egy hete lejárt szavatosságú krémtúrót, továbbá másfél hónapja lejárt marcipánkenyeret találtak. A pékségből több jelöletlen, ismeretlen eredetű élelmiszer került elő, ezek tárolása és a berendezések higiéniai állapota sem volt megfelelő, a lisztet például az udvaron, féltető alatt tárolták, a padlóösszefolyók pedig el voltak dugulva. A pékség egyik fagyasztója nem működött megfelelően, a termékeket leolvadt állapotban találták. Az ellenőrök valamennyi érintett terméket elkobozták, öszszesen 8900-at. Több dohányterméknél az árfeltüntetés módja tért el a jogszabályban előírttól, ezekért további milliós nagyságrendű fogyasztóvédelmi bírság kiszabása várható. Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízott nyár elején rendelt el fokozott ellenőrzést valamennyi áruházlánc megyei üzletében, miután lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű terméket találtak, többek között gyermekek részére készült kakaót.
Az adatvédelmi ombudsman tegnap jogszerűtlennek minősítette, hogy egy áruház a saját területén biztonsági őreivel figyeltette egyik volt dolgozóját, ezért a jogellenesen gyűjtött és kezelt adatokat azonnal törölni kell – szögezte le Jóri András. Noha a biztos nem nevezte meg az áruházat, lapunk biztos forrásból úgy értesült, hogy egy volt Tesco-alkalmazottat figyeltetett meg a cég, ő fordult panasszal Jóri Andráshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.