Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Premierdömping Miskolcon

Idén nyolcadik alkalommal rendeznek nemzetközi filmfesztivált Miskolcon, s ez a nyolcas szám nemcsak azért figyelemre méltó egy mozgóképes seregszemle életében, mert bizonyos fokú folyamatosságot, előéletet feltételez, hanem mert a számos honi film-fesztivál-kísérlet közül vidéken a legtartósabbnak bizonyul.

Kárpáti György
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külföldi viszonylatban is figyelemre méltó nívót képvisel, és a nemzetközi fesztiválkörforgásba is egyre komolyabban betagozódik a 8. Jameson Cinefest miskolci nemzetközi filmfesztivál, amely ráadásul olyan, Magyarországon egyedülállóan változatos, szakmai programokkal színesített eseménnyé nőtte ki magát az évek során, amely versenyképessé teheti a régióban, s idővel akár még merészebbeket is érdemes lehet álmodni. Bíró Tibor fesztiváligazgató vezetésével Miskolc egyik vezető kulturális eseménye szombattól kilenc napon keresztül várja az érdeklődőket hetvenhárom filmmel, szakmai programokkal, koncertekkel. A 14 filmből álló versenyprogramban csupa Magyarországon még nem vetített alkotás szerepel. Itthon először láthat a nagyközönség két magyar koprodukciót: Adrian Sitaru Szívből jövő szeretetből című filmjét Locarnóban, az ír–magyar Halálos ébredés Cannes-ban szerepelt versenyben. Az év két legjobb osztrák filmje is szerepel a válogatásban: a Lélegzés (Atmen) az idei hivatalos osztrák Oscar-nevezett film, a Michael pedig Cannes-ban versenyzett.
A versenyprogramban lesz látható továbbá a kétszeres Oscar-díjas brit Michael Caine Harry Brown című filmje, valamint a Sundance-díjazott Martha Marcy May Marlene. A játékfilmek mellett kísérleti és kisjátékfilmes, animációs filmes, dokumentumfilmes versenyszekciók is szerepelnek a programban. Versenyen kívül olyan filmremekek közül lehet majd válogatni, mint az elmúlt évek legjobb kanadai filmje, az idén Oscarra is jelölt, Dennis Villeneuve rendezte Felperzselt föld (Incendies), John Madden Az adósság (The Debt) című mozija az Oscar-díjas Helen Mirren főszereplésével, valamint Gus Van Sant legújabb, A nyugtalanság kora (Restless) című alkotása. A fesztivál nyitófilmje az Amerikában mostanság nagy sikerrel vetített Segítség (The Help) című amerikai mozi lesz. A Segítség remek női alakításaival a szebbik nem szemszögéből mesél a hétköznapokról, s szakmai körökben sokan már most az egyik Oscar-várományos filmként tartják számon.
Az erős szakmai rendezvények között ezúttal Szőts István retrospektív, Krzysztof Kieslowski-filmek kaptak helyet, s egyebek mellett konferenciát szerveznek George Bernard Shaw magyar produceréről, Gabriel Pascalról.
A filmes esemény mellett workshopok, kiállítások, koncertek teszik összművészetivé a programot. A magyar könnyűzenei élet legújabb kedvencei közül fellép például a Compact Disco, a The Carbonfools és a Kerekes Band. S ha mindez még nem volna elég, a szervezők további meglepetésprogramokat-filmeket is ígértek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.