Prukner visszatér, Détári debütál

A válogatott sikerei óhatatlanul felértékelik a labdarúgó NB I-et is. A 8. fordulónak előzetesen természetesen az volt a legnagyobb kérdése, hogy a két listavezető, a Debrecen és a Győr továbbra is százszázalékos marad-e. A DVSC tegnap Siófokon 0-0-t játszott, az ETO ma Kaposvárra látogat. A legpikánsabb meccset mégis a Ferencváros és a Zalaegerszeg játssza holnap az Albert-stadionban. Prukner László első útja, immár a ZTE mestereként, korábbi csapata otthonába vezet, s Détári Lajos is ez alkalommal debütál a zöld-fehérek edzőjeként.

Munkatársunktól
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prukner László olyan helyzetbe kerül, mintha friss házasként első, kötelező látogatását éppen előző feleségénél kellene megejtenie. Ezért felütésként azt kérdeztük tőle: ha eddigi edzői próbatételeit rangsorolja, hová helyezi a holnapi mérkőzést?
– Mindenképpen a dobogóra – szólt a nem meglepő válasz. – Nem tagadom, vívódtam, kezdetben úgy gondoltam, felkészítem a csapatot, megtartom a taktikai értekezletet, de nem ülök le a kispadra, mintha el lennék tiltva. Aztán a ZTE B csapata súlyos vereséget szenvedett a Ligakupában, az elnök úr pedig arra kért, hogy bár megérti tartózkodásomat, mégis változtassak az elhatározásomon, és én így is teszek.
– A külső vagy a belső „körülmények” jelentik inkább a fő nehézséget?
– Mindkettő. Volt játékostársaimmal, barátaimmal találkozom az ellenfél soraiban, ezt érzelmileg nyilván nem lesz egyszerű feldolgozni.
– Akár nyernek, akár veszítenek, olyan riválissal szemben érik el ezt az eredményt, amelyet ön készített fel a bajnokságra, majd irányított öt fordulón át; ráadásul azzal a csapattal, amelyet csak a minap vett át. Siker és kudarc fogalmát ez mennyiben árnyalhatja?
– Nem tudom, hogy a Ferencváros megoldotta-e azokat a problémáit, amelyek a közelmúltban még megvoltak, de az teljesen biztos, hogy én egyáltalán nem reménytelen helyzetben lévő Fradit hagytam ott. Másrészt a Zalaegerszeg több éve rosszul kezdi a szezont, most még a szokásosnál is rosszabbul kezdte, a kudarc megviselte a klubot és a játékosokat. Ettől még természetesen nem fogom az összes értéket elsöpörni, ilyen rövid idő alatt nem is alakíthatok át mindent gyökeresen, de megpróbálom hozzátenni a közös munkához a habitusomat, a személyiségemet. Aztán a meccs után a vesztes majd gratulál a győztesnek, mert mégis sportemberek vagyunk.
Détári Lajostól azt kérdeztük, elsősorban mit kellett kijavítania az előző két hétben.
– Nem foglalkozom a múlttal, nem kérdezgettem a játékosokat arról, hogy korábban mi és hogyan volt. Megtartottam azokat az edzéseket, amelyekre szerintem szükség volt, az első héten igyekeztem komoly terhelést adni a játékosoknak, majd ahogy közeledett a meccs, egyre inkább a formába hozásra helyeztem a hangsúlyt – felelte a korábbi világválogatott.
Détári nem kívánt elébe menni annak, hogy milyen változást várhatunk a csapatától. Úgy reagált, ha a vezetők és a szurkolók látnak új elemeket, akkor már nem hiába dolgoztak az előző két hétben.
A Debrecen az első félidőben tegnap nem talált fogást a Siófokon, a másodikban pedig, miután Simacot a játékvezető a 64. percben kiállította, megcsappant az esélye a győzelemre. A találkozó végül gól nélküli döntetlenre végződött, ami esélyt teremt a Győrnek, hogy ma az élre álljon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.