Rabszolgatartás a Tescónál

Bákonyi Ádám
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tescónál újabb munkajogi szabálytalanságokat állapított meg az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), amely a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete bejelentése alapján folytatott vizsgálatot. Az érdekképviselet már régóta hangoztatja, hogy a multinacionális vállalatnál legalább tíz-tizenöt százalékos munkaerőhiány van az extraprofit kitermelése érdekében. Az OMMF helyszíni vizsgálata során megállapította, a Tesco áruházakban a napi munkaidő felső korlátját megsértő 16 órás munkavégzés folyik, és annak ellenére, hogy az úgynevezett három műszakos munkarend nem valósul meg, a dolgozókat rendes munkaidőben szombat-vasárnapra is beosztják.
A Tesco vizsgált áruházaiban az OMMF szerint megsértik a munkabér védelméről szóló jogszabályokat, így például nem fizetik ki a pénztárosoknak a garantált bérminimumot, a túlórákért járó díjakat, de határidőn túl fizették ki a rendes munkabéreket is. A multinacionális vállalatnál mindemellett rendszeresen megsértik a munkaidő-beosztással kapcsolatos előírásokat, így a dolgozók csak pár nappal korábban ismerhetik meg a heti munkarendjüket – állapította meg az OMMF, amely későbbre ígért tájékoztatást az elkövetett szabálytalanságok leendő következményeiről. Mint arról korábban beszámoltunk, a létszámhiányból fakadóan a Tesco áruházaiban egy osztályról egyszerre két dolgozó például nem mehet szabadságra. A jelenség mindemellett a Magyarországon található legtöbb multinacionális kereskedelmi láncra jellemző. Az OMMF egyik legutóbbi, átfogó vizsgálatában a Tesco mellett a Cora, az Auchan és a Spar üzleteiben is azt állapította meg, hogy a működtetéshez a szükségesnél kevesebb munkavállalót foglalkoztatnak, és a létszámszükséglet megállapításakor nem veszik figyelembe a törvényes távollétek – szabadság, betegség – mértékét.
– A létszámhiány pótlására ennélfogva olyan megoldásokat választanak, amelyek csak a munka- és pihenőidőre vonatkozó előírások megsértésével lehetségesek – állapította meg az OMMF.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.