Reálhozamok: meghosszabbítják a határidőt

MTI
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg november végéig meghosszabbítják a reálhozamok kifizetésének határidejét – jelentette be Selmeczi Gabriella. A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott emlékeztetett arra, hogy a volt pénztártagoknak a hatályos jogszabály szerint augusztus 31-ig kellett kézhez kapniuk a reálhozamot. A határidő meghosszabbításáról a kormány a megbízott szerint már a jövő héten dönthet, az a rendelettervezet-módosítás, ami a határidőt november végéig tolná ki, már a kormány előtt van. – A határidő-módosítás azokra az esetekre vonatkozik, amikor a magán-nyugdíjpénztári tag nem értesítette a pénztárat arról, hogy hibás a nyilvántartott adat. Abban az esetben, ha a pénztártag értesítette a kasszát arról, hogy rossz helyre postázta a pénzt, és a nyugdíjpénztár nem tartotta be az augusztus 31-i határidőt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nagy valószínűséggel meg fogja bírságolni – mondta Selmeczi Gabriella.
A nyugdíjvédelmi megbízott kérdésekre válaszolva elmondta: az érintettek köréről nincs pontos adatuk, csak érzékelik, hogy problémák vannak. Szerinte óriási volt a felháborodás a pénztártagok körében, amikor megkapták az értesítőket, és megtudták, hogy mennyi pénzt kapnak, mert jóval többre számítottak (az átlagos reálhozam 76 000 forint). Úgy vélekedett, a felháborodás érthető. Selmeczi Gabriella felhívta a figyelmet arra: aki úgy érzi, hogy valami „nem stimmel” a reálhozammal, első körben forduljon a pénztárához, majd a második körben küldje el az adatokat és a panaszt a PSZÁF-nak és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) is, hogy orvosolni tudják a problémákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.