Református szakkollégium roma diákoknak

Megtartotta első felvételijét a Magyarországi Református Egyház zsinata által alapított Wáli István Szakkollégium Debrecenben, amely főként cigány hallgatókat vesz fel. Az első évfolyamba egyelőre tízen jelentkeztek, de a pótfelvételin még újabb diákokat várnak. Szeptembertől további három városban is megnyitja a kapuit hasonló szakkollégium: Nyíregyházán evangélikus, Miskolcon görög katolikus, Budapesten pedig jezsuita.

Tarics Péter
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatná, összefogná a város felsőoktatási intézményeiben tanuló cigány, illetve felzárkóztatásra váró hallgatókat a debreceni református szakkollégium. Az intézmény nyitott, programjaikra várják a nem cigány fiatalokat is, a szakkollégiumi elhelyezést és a kiemelt támogatást azonban csak cigány diákok vehetik igénybe. Arra nem volt kikötés, hogy milyen szakon, hányadik évfolyamban kell tanulniuk a diákoknak, így a jelentkező között volt fizikus, műszaki menedzser, teológus, szociálpedagógus, szociális munkás, valamint zeneművészeti hallgató is.
A felvételi három részből állt: először irányított beszélgetésen vettek részt egy-egy mentorral a diákok, ezen megfogalmazhatták céljaikat, majd intelligencia- és személyiségtesztet kellett kitölteniük, végül a felvételi bizottság tagjai beszélgettek velük. A felvételi eredményét egyelőre nem tették közzé, mert a szakkollégium pótfelvételit is hirdet. A szabad helyekre szeptember elejéig várják az újabb jelentkezéseket.
Uhrin Anikó intézményigazgató elmondása szerint a szakkollégium személyiségformáló képzést is kínál, hiszen három, úgynevezett modul – közismereti, kulturális és spirituális – kötelező és választható tanegységeit végezhetik el a diákok. Emellett ösztöndíjat, szociális támogatást, mentorálást biztosítanak a hallgatóknak. Kiemelte azt is, hogy az intézményben a diákok keresztyén közegbe kerülnek.
A Wáli István Szakkollégium az idén létrehozott Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tagja, amely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felzárkóztatásért felelős államtitkára, Balog Zoltán és az illetékes egyházak között tavasszal aláírt megállapodást alapján jött létre. Így Debrecenen kívül szeptembertől további három városban is megnyitja kapuit hasonló intézmény: Nyíregyházán az evangélikusok, Miskolcon a görög katolikusok, Budapesten pedig a jezsuiták indítanak szakkollégiumot a cigány egyetemisták és főiskolások számára.
Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, aki a katolikus egyház cigánypasztorációs feladatait is ellátja, lapunknak úgy nyilatkozott: azt szeretnék elérni, hogy a romák büszkén vállalják identitásukat, kultúrájukat, s ezt kamatoztatni is tudják a mindennapi életben. Egy régi mondásra hivatkozva a püspök így fogalmazott: A cigányok homlokán két aranypántnak kell lennie: a cigány identitásnak és a magyar kultúrának. – Igaz ugyan, hogy Magyarországon a főiskolát és egyetemet végzett diákok mintegy 2 százaléka cigány származású, s ez az arány talán a legmagasabb az Európai Unióban, mégis emelni szeretnénk ezt az arányt – tette hozzá.
A négy szakkollégium összesen mintegy száz diákkal kezdi meg az új tanévet szeptemberben. A kormány és az egyházak szándéka szerint a következő években Szegeden és Pécsen is létrejönne hasonló szakkollégium.

Hat új iskola. Szeptembertől hat településen – Fehérgyarmaton, Balmazújvárosban, Püspökladányban, Orosházán, Magyarcsanádon és Makó-Újvárosban – indít általános iskolai oktatást a Tiszántúli Református Egyházkerület. További négy településen, Hajdúnánáson, Törökszentmiklóson, Túrkevén és Békésben pedig a meglévő iskola mellett óvoda is indul. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.