Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Régi formák, friss szemlélet

Márta István 1998 óta vezeti a budapesti Új Színházat. Jelenlegi kinevezése január végén lejár ugyan, de a direktor a megújulás jegyében folytatni kívánja munkáját. Pályázatának főbb részeit nyilvánossá is tette. Sajtóértesülések szerint a posztra pályázott még Dörner György is, aki lapunk megkeresésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírt. A pályázatokat Tarlós István főpolgármester várhatóan október végén bírálja el egy szakmai bizottság véleményének figyelembevételével. Az új igazgató februári kinevezése öt évre szól majd.

Makrai Sonja
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is önálló társulattal bíró repertoárszínházat kíván működtetni a Paulay Ede utcai szecessziós épületben a főváros – áll az Új Színházra vonatkozó pályázati kiírásban. A színház vezetésével szembeni elvárások között említik a klasszikus és kortárs magyar művek, valamint világirodalmi darabok bemutatását, a színház közönségének megtartását, a repertoár műfaji sokszínűségének megőrzését. A főváros elvárásai szerint helyet kell adni a kísérletező jellegű előadásoknak, nagy hangsúlyt kell fektetni a fiatalok színházi nevelésére, az anyanyelv ápolására, valamint szorosabb együttműködést kell teremteni a határon túli rendezőkkel.
A pályázati kiírás hosszabb távú művészeti koncepció kidolgozását várta el a jelentkezőktől. Márta István, aki tizenhárom éve vezeti a teátrumot, pályázati anyagának lényegi elemeit nyilvánossá tette.
Az igazgató, ha munkáját tovább folytathatja, a színház művészeti arculatának részleges megújítására kíván törekedni. Ahogy pályázatában megfogalmazza, a fiatalokhoz és a polgári középosztályhoz szóló nyitott színházi alkotóműhelyként képzeli el az Új Színházat.
Márta István pályázatában szól arról, fontosnak tartja, hogy a régi formákra új szemmel tekintsenek, ezért elengedhetetlen, hogy állandó rendezői stábbal dolgozzon együtt, de a repertoár kialakítását Márta István szerint a társulat pillanatnyi művészeti állapota is meghatározza. Márta István pályázata szerint fontos szerepet kapnának a következő évadok során a magyar darabok és a regény-, illetve filmes adaptációk, valamint a színház intenzív munkakapcsolatot alakítana ki a fiatal, innovatív írókkal. Pályázatában kiemelt helyen szerepel a határon túli magyar színházakkal és rendezőkkel való élő kapcsolat kiépítésének folytatása is. Olyan intézményekkel vették fel már eddig a kapcsolatot, mint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat, a gyergyószentmiklósi Figura Színház és a kassai Thália Színház.
A 2011/12-es évadot követően – Márta István terveiben – számos újítás várható: a fiatalok színházra nevelésének jegyében – egyéb oktatási programok mellett – öt év alatt Benedek Elek összes meséjét drámajátékokkal ötvözött felolvasó-délutánok részeként mutatnák be a kisiskolásoknak. A meglévő – struktúrán kívüli – színházaknak bemutatkozási lehetőséget adó Kőfal pályázat mellett kiírnák a Paulay Ede-drámapályázatot is, illetve az elfeledett kortárs drámák újrafelfedezésére is kísérletet tennének.
Márta István stratégiai partnernek kérte fel – többek között – a Kontraszt Műhelyt, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet, a pozsonyi és a varsói Magyar Intézetet, a Szabad Tér Színházat, a Szépművészeti Múzeumot, a Magyar Írószövetséget, valamint a Szolnoki Szimfonikus Zenekart is. A jelenlegi igazgató a jövőre vonatkozóan kiegyensúlyozott gazdálkodást ígért a fővárosnak.
Az igazgatói posztra sajtóértesülések szerint Márta István mellett Dörner György is pályázott, a színművész azonban ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Dörner nemrégiben már indult a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjáért is, de ott a teátrum élén Balikó Tamást végül Rázga Miklós váltotta. Az Új Színház jövőbeli igazgatójának személyéről – egy szakmai testület véleményezését követően – Tarlós István október közepéig hozhat döntést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.