Rekordszámú végelszámolást indítottak

Munkatársunktól
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúcsot döntöttek a végelszámolások Magyarországon: múlt vasárnapig 15 205 céggel szemben indult ilyen eljárás, míg tavaly egész évben ennél kevesebb, 13 685 esetben indítottak végelszámolást a tulajdonosok vagy a hatóságok – derül ki az Opten legfrissebb felméréséből. A céginformációs szolgáltató közleménye szerint ez év végéig elérheti a húszezret az eljárások száma.
Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója kifejtette: az eljárások növekedési üteme az év első felében volt rendkívül magas, akkor volt olyan hónap, amelyben az előző évi azonos havi felszámolásoknál 70 százalékkal több cég bezárását kezdeményezték a tulajdonosok vagy a hatóságok. – A jelenség csak részben magyarázható a gazdaság gyenge teljesítményével, hiszen a fizetésképtelenségi eljárások száma korántsem emelkedik ilyen ütemben – fejtette ki Csorbai azt valószínűsítve, hogy a végelszámolások gyors növekedése mögött a mérleget le nem adó cégekkel szembeni következetes hatósági fellépés húzódhat meg. Az Opten adatai szerint 2009-ről több mint 30 ezer cégnek nincs leadott mérlege, ehhez képest pedig már nem is olyan sok az évi húszezer végelszámolás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.