Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ritka moziélmény beeső vendégeknek

Csütörtök óta zajlik a torontói nemzetközi filmfesztivál, de a szervezők többek között a nagy olasz rendező, Federico Fellini emlékének szentelt vetítéssorozattal már korábban is hangolták a rangos mustra közönségét az idei felhozatalra. A reflektorfényből jut egy 65 éves filmrajongó, Reg Hartt rendhagyó vállalkozásának is: a férfi a saját lakásában működtet mára kultikussá lett vetítőhelyet.

Kárpáti György
2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétkedve állok a Bathurst Street 463. szám előtt. Az ajtóban két lestrapált bárszék áll, a lépcsőfokokon egy Aldous Huxley-idézet látható az író Szép új világ című könyvéből: „Én Istent akarom, én költészetet akarok, és igazi veszélyt akarok, és szabadságot akarok, én jóságot akarok, én bűnt akarok.” A járda szélén egy táblán a Cineforum felirat olvasható. Valóban ez lenne a híres-hírhedt torontói lakásmozi, amelyet számtalanszor akartak betiltani a hatóságok szerzői jogi problémák miatt, de a megszakításokkal is 1965 óta töretlen népszerűséggel folynak a vetítései?
Bátortalanul benyitok a házba, bár az ablakban nem ég a Cineforum-neon, ami azt jelenti, hogy a tulajdonos Reg Hartt nincs otthon. Odabent többhetes kosz, káosz. Szinte hihetetlen, de alig fél órán belül itt egy Andy Warholról szóló, 2001-es dokumentumfilm kezdődik, majd Paul Morrissey Women is Revolt című alkotása lesz látható.
Reg Hartt kulturális forradalma negyvenhat éve kezdődött, amikor a fiatal férfi bérelt helyeken filmvetítéseket kezdett tartani. 1992 óta saját Bathurst Street-i lakásában zajlanak a beszélgetéssel egybekötött filmklubesték, amelyek a szó klasszikus értelmében törvénytelenek, így a hatóságok már többször megpróbálták betiltani Hartt tevékenységét. Alkalmanként felfüggeszteni sikerült, teljesen abbahagyatni viszont nem tudták a ma 65 éves férfi tevékenységét, aki jócskán elkéri a lakáslátogatás árát: a „belépőjegy” 20 dollár, speciális előadásaira pedig 100 dollárt kell fizetni. Hartt életszemlélete szerint a kultúra mindenkié, ennek megfelelően gond nélkül válogat a filmtörténet rendhagyó munkáiból. Andy Warhol és Paul Morrissey mellett előszeretettel vetíti a Tapsi Hapsi betiltott részeit, augusztusban pedig korai Woody Allen-filmek, Fritz Lang Metropolisa, Godard Kifulladásig című klasszikusa és Az apokalipszis négy lovasa című Rudolph Valentino-némafilmet is „műsorra” tűzte. Nemzedékek nőttek fel előadásain, még ha az Amit az LSD-től tanultam című, népszerű monológja oktatási jelentősége vitatható is lehet. A Cineforum ezzel együtt a város egyik fontos nevezetessége, a legjegyzettebb nemzetközi útikönyv egyenesen Ontario tartomány öt legnagyobb attrakciója között jegyzi lakásmoziját – amit Hartt valamennyi szórólapján nem győz eleget hangsúlyozni.
A férfi alternatív reklámkampányával városszerte lehet találkozni, bár nagy mennyiségben elsősorban a lakás körüli utcákon olvashatók szórólapjai. Hartt elsősorban olyan filmekkel foglalkozik, amelyek kimaradnak az iskolai előadásokból, s folyamatos túlélését nyilvánvalóan nem a jó PR, hanem az arra való igény segíti. Ezen a ponton pedig talán az is másodlagos, hogy a kalandor a filméhséget egy koszos lakás lelakott szobájában kénytelen enyhíteni.
(Reg Hartt lakásmozija – Bathurst Street 463., Toronto, Ontario, Kanada.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.