Robbantások Indiában és Pakisztánban

MN
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aktatáskába rejtett, nagy erejű pokolgép robbant Újdelhiben, az indiai felső bíróság épületének egyik biztonsági kapujánál; a támadásban tízen vesztették életüket, és legalább félszázan megsebesültek (jobb oldali képünkön). A merénylők – vélhetőleg a júliusi mumbai robbantást is magára vállaló Harkat-ul-Dzsihád Iszlámi (Huji) radikális iszlamista szervezet tagjai – a legforgalmasabb reggeli időszakot választották, amikor százak vártak peres ügyeik meghallgatására. A beismerő e-mail állítólag a Hujitól érkezett, és egy bebörtönzött társuk halálos ítéletének semmissé tételét követeli; ám az indiai nemzeti nyomozó iroda igazgatója szerint a merénylők kiléte még korántsem biztos. A detonáció után Újdelhiben és India pénzügyi központjában, Mumbaiban fokozott biztonsági készültséget rendeltek el. Az északnyugat-pakisztáni Kvetta városát tegnap két robbanás is megrázta; helyszíni beszámolók szerint a kettős merénylet legalább 24 áldozatot követelt, a sebesültek számát nyolcvanra becsülik. A robbanások körülményei egyelőre tisztázatlanok, egyesek autóba rejtett bombát, míg mások öngyilkos merénylőket emlegettek. A támadást a Tehrik-i-Talibán Pakisztán szélsőséges szervezet vállalta magára, valószínűleg Júnisz al-Mauritáni magas rangú al-Kaida-vezető két nappal ezelőtti elfogását bosszulva meg. (MN) Fotók: AFP/MANAN VATSYAYANA és BANARAS KHAN

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.