Roma sportakadémia indul ősszel

Tizennégy csapat részvételével indult el szombaton az országos roma futballbajnokság Nagyecseden. A kezdőrúgást Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke végezte. A mérkőzések előtt az elnök bejelentette, ősztől fél tucat sportágra kiterjedő roma sportakadémiát indítanak, ahol több tízezer fiatalnak szeretnének mozgási és versenyzési lehetőséget adni.

2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat reggel kilenc órakor zsúfolásig megtelt a nagyecsedi sportpálya nézőtere. Az első mérkőzést Farkas Flórián kezdőrúgását követően a Somogy megyeiek és a nagyecsediek játszották. Már az első tíz perc végén négy góllal vezettek a vendégek, amit nehezen tudtak megbocsátani a hazai szurkolók. A helyi kisebbségi önkormányzatot vezető, Tóth Áron fia is játszott az ecsediek csapatában, így aztán presztízskérdés lett volna a győzelem, ám hiába, végül a negyedik helyet szerezték meg. Annál sikeresebbek voltak a kisvárdaiak. Edzőjük, ifj. Lakatos István elmondta, komolyan veszik a focit. A most pályára állított csapatnak több mint a fele nyolc éve együtt játszik, hetente legalább két edzést tartanak. Ifj. Lakatos István a sportakadémiáról szóló bejelentés kapcsán elmondta, tapasztalatai szerint óriási nevelő ereje van a sportnak a roma fiatalok körében, s örülnek neki, hogy ezentúl nemcsak a foci lehet a szabadidő-szervező és testnevelési lehetőség, hanem ökölvívásban, úszásban, vízilabdában és kézilabdában is kipróbálhatják magukat a cigány fiatalok. Beszélgetés közben csatlakozott hozzánk a kisvárdai csapat több tagja is, köztük Bandor József, testvére, Ferenc és Csiki Gábor is. Ők is sok olyan fiatalt ismernek, akik a focin kívül más labdajátékban is ügyesek, ám eddig az iskolán kívül nem tudták kipróbálni magukat. Bandor József, akiről a többiek szavaiból kiderül, eddig ő az idei gólkirálya a csapatnak, azt mondja, neki az lenne jó, ha több ideje lenne futballozni, mert szeretné megmutatni, mit tud. Kissé szégyenlősen vallja be, hogy példaképe Ronaldinho.
A mérkőzések szünetében Farkas Flóriánnal beszélgetünk az őszre tervezett sportakadémia részleteiről. Azt mondja, a cigánypolitika a szocialista kormányok alatt nem volt más, mint a „szegénysorra űzött másodlagos ügy”, aminek a cigányság semmi hasznát nem látta. – Ezen mindenképpen változtatnunk kell. Fontosnak tartjuk, hogy a cigány fiatalok megérdemelt sikerélményhez jussanak, mert csak így tudnak a munkában is jól teljesíteni, ember módra beilleszkedni a társadalomba. Ezért gondoljuk fontosnak, hogy több tízezer fiatalt megmozgató sportakadémiát indítsunk. Terveink szerint már szeptembertől megkezdjük a sporttáborok szervezését, elsősorban azért, hogy megtaláljuk azokat a tehetséges fiatalokat, akik a versenysportban is eredményesek lehetnek. A munkához tucatnyi neves sportolót nyertünk meg, akik ígéretet tettek arra, ha idejük engedi, személyesen is részt vesznek a tehetségek felkutatásában, és ott lesznek a tehetséggondozó táborokból kiválogatott fiatalok nevelésében is. Tárgyalások folynak arról, hogy néhányan esetleg edzőtáborok vezetésére vállalkoznak majd – foglalja össze röviden a nagyszabású tervet az elnök.
A jelentős számú roma lakossággal bíró Nagyecsed polgármestere, Kovács Lajos a roma sportakadémia tervei hallatán elmondta, eddig is az egyik legfontosabb közösségszervező és nevelőerő volt a nagypályás focicsapat, amelynek játékosai között többségben vannak a romák, s ahová bekerülni tekintélyt jelent. Nem titkolta, kicsit csalódott, hogy ugyanazok a fiúk, akik nagy pályán szép eredményekkel kényeztetik el a közönséget, most a kis pályán gyengébben szerepeltek. Ennek ellenére úgy véli, nem a győzelem a legfontosabb, inkább az, hogy a remélhetőleg rövidesen induló sportakadémiának köszönhetően ők is sokkal több fiatalt tudnak majd a jó ügy érdekében mozgósítani.
Lelkesen nyilatkozott az Országos Roma Önkormányzat sportterveiről Lakatos István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi cigány önkormányzat elnöke is – a kisvárdaiakat edző ifj. Lakatos István édesapja –, aki szerint a sport a cigány fiatalok valódi kitörési pontja lehet a munkanélküliségtől sújtott megyében. A nagyecsedi tornán egyébként Pest megye győzött, a második Szolnok lett, s a kisvárdaiak állhattak fel a dobogó harmadik fokára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.