Roubini W-t emleget

Hírösszefoglaló
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vártnál visszafogottabban teljesített az amerikai gazdaság az idei második negyedévben: a korábban közölt 1,3 százalék helyett egyszázalékos – éves szintű – gazdasági bővülést mutattak ki az Egyesült Államokban. A gyengébb érték elsősorban a vártnál roszszabb kiviteli mutatóra és arra vezethető vissza, hogy a tengerentúlon nehézkesebben töltötték fel a készleteket. Az amerikai szakminisztérium tegnap más gazdasági számokat is ismertetett. Közlése szerint a vállalatok adózás utáni nyeresége – az egy évvel korábbihoz képest – 0,8 százalékkal nőtt, a lakossági fogyasztás az utóbbi hónapokban 0,4 százalékkal bővült, mindehhez 3,2 százalékos infláció kapcsolódott.
Eközben Nouriel Roubini, a 2008-as világválságot megjövendölő közgazdász egy interjúban úgy fogalmazott: az amerikai jegybank év végén ismét megnyithatja a pénzcsapokat. Szerinte az Egyesült Államok gazdasága a receszszió felé halad, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed rendelkezésére már csak néhány eszköz áll. Roubini ezzel együtt is 50 százalék esélyt ad arra, hogy az amerikai gazdaságon ismét felülkerekedik a krízis. A szakember úgy véli: az adatok Amerika újabb visszaesését, a W alakú visszaesés folyamatát jelzik előre, s ezzel párhuzamosan Írország, Spanyolország, Portugália és Olaszország is válságban van. Persze – tette hozzá – lehet, hogy utóbbiak ki sem jönnek a gödörből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.