Rövidebb ügyintézés, csökkenő bürokrácia

Egyszerűbb lesz a családtámogatásokkal, a személyi jövedelemadózással, a köz- és felsőoktatással, a nyelvvizsga-bizonyítványokkal és a mezőgazdasági idénymunkával kapcsolatos ügyintézés is a kormány elképzelései szerint. A kabinet mai ülésén dönthet a közigazgatást érintő módosításokról.

Bodacz Péter
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenő bürokráciát, bővülő támogatásokat és számos szigorítást hoz a szeptember. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tegnap számolt be arról, hogy – amennyiben a kormány mai ülésén rábólint – több mint 230 ügycsoport és 1200 hatáskör változhat meg a közigazgatásban az elkövetkező másfél évben a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési programon keresztül. A módosítások célja az ügyintézés idejének rövidítése, a hivatalok bürokráciájának mérséklése, valamint közérthetőbb nyelvezet bevezetése. Az államtitkár szerint egyebek között egyszerűbb lesz a családtámogatásokkal, a személyi jövedelemadózással, a köz- és felsőoktatással, a nyelvvizsga-bizonyítványokkal és a mezőgazdasági idénymunkával kapcsolatos ügyintézés. Mint kifejtette, a mostani lépések az érintett ügyfeleknek százmilliárdos kiadáscsökkentést jelenthetnek. Az államtitkár elmondása szerint az átalakítások az egyablakos ügyintézés kibővítéseként értelmezhetők és összhangban vannak a járási rendszer, valamint a járási kormányhivatalok majdani felállításával.
Kovács Zoltán tájékoztatása szerint holnaptól számos, korábban meghozott döntés lép érvénybe: a gázár- és távhőtámogatás beépül a lakásfenntartási támogatásba, így nagyobb lehet a kedvezményezettek köre. A munkanélküliek nyolc hónapig járó eddigi bérpótló juttatását a 90 napig folyósítható foglalkoztatást helyettesítő támogatás váltja fel. A juttatás holnaptól meg is vonható, ha az álláskereső nem fogadja el az akár a lakhelytől messzire felajánlott közmunkát. Jó hír a mezőgazdaságból élőknek, hogy szeptember első napjával indítja útjára a kabinet a közel több mint 800 millió forintos tanyafejlesztési programot és igényelhető lesz az agrár Széchenyi-kártya is.
Szeptember 1-jétől ismét közigazgatási alapvizsgát kell tenniük a köztisztviselőknek munkahelyük megtartása érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.