Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Röviden

MN
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karabahi incidens
Baku. Az örmény erők lelőttek egy pilóta nélküli repülőgépet Hegyi-Karabah fölött – közölte az Azerbajdzsántól elszakadt, Jereván által támogatott régió védelmi minisztériuma. A drónt kedden lőtték le, azután, hogy ilyen típusú eszközök az utóbbi napokban felderítő repüléseket végeztek a frontvonalon, némelyek átrepültek az örmény erők által ellenőrzött területeken is. (MTI)

Utolsó próbálkozás mBelgiumért
Brüsszel. A szocialista Elio di Rupo (képünkön), Belgium valószínűleg következő miniszterelnöke tegnap beismerte, hogy a kormányalakítást célzó tárgyalások teljes zsákutcába fordultak, és felszólította a politikai pártokat, mentsék meg az országot. Bejelentette azt is, hogy még a tegnapi nappal utolsó kísérletet tesz a pártok együttes ülésére. Yves Leterme, a kormányalakítással szintén kudarcot vallott volt belga miniszterelnök bejelentette, Párizsban az OECD helyettes főtitkára lesz. (L. I.)

Bővülő kárpótlás
Prága. Bővítette a cseh kormány azon egykori csehszlovák állampolgárok körét, akik kárpótlásra lesznek jogosultak, amiért 1938–1939-ben és a második világháború idején kényszerűen el kellett hagyniuk az akkor Prága fennhatósága alá tartozó Kárpátalját. Karel Schwarzenberg kormányfőhelyettes és külügyminiszter közölte, kárpótlásra lesznek jogosultak mindazok, akik 1938. szeptember 29. és 1945. június 29. között lettek elüldözve otthonukból. (MTI)

Tajvani baleset
Tajpej. Baleset ért két tajvani katonai felderítőgépet, amelyek három pilótával a fedélzetükön gyakorlórepülés közben eltűntek. A védelmi tárca legfrissebb tájékoztatása szerint mindkét gép a vietnami háború korából való. Tajvan már megrendelte az Egyesült Államoktól az F–16 C/D típusú vadászbombázókat, s Peking az utóbbi időben hangsúlyozta: rossz néven venné a fegyvereladásokat. (MTI)

Moszkvai intés
Moszkva. Sajnálkozását fejezte ki az orosz külügyminisztérium az EU Tanácsának azon döntése kapcsán, miszerint megkezdhetők Azerbajdzsánnal és Türkmenisztánnal a Kaszpi-tengeri gázvezeték megépítéséről szóló, immár konkrét, jogilag kötelező szerződést eredményező tárgyalások. Ismeretes, enélkül nem indulhat el a Nabucco. Ahogy a moszkvai közlemény kiemeli, a döntést minden bizonnyal a Kaszpi-tengeri térségben ma reálisan működő nemzetközi jogi és geopolitikai helyzet figyelmen kívül hagyása diktálta. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.