Röviden

MTI
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Incidens Verespatakon
Traian Basescu román államfő verespataki látogatását nem kerülték el az incidensek. A projekt támogatói, illetve ellenzői kis híján összeverekedtek a verespataki polgármesteri hivatal előtt. Eugen David, a bányanyitást elutasító Alburnus Maior Egyesület elnöke elmondta, Basescu kerek perec kijelentette, hogy költözzön el a községből, ha nem tetszik neki a színesfémbánya. – Én azonban értésére adtam: a végsőkig kitartunk, és Verespatakról csak a hadsereg tud kilakoltatni minket – nyilatkozta David. Az államfői viziten Basascu kijelentette: hisz a verespataki bányaprojektben. Eljött az ideje, hogy korszerű technológiával kitermeljék az aranyukat és ezüstjüket – adta meg a végszót az Erdélyi-szigethegységben fekvő településen a román köztársasági elnök, miután hétfőn megbeszélést folytatott a régió önkormányzati vezetőivel és a kanadai–román Rosia Montana Gold Corporation vezetőivel. Az államfő megismételte az elmúlt időszakban többször ismertetett álláspontját, miszerint a 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kinyerését célzó tervet mihamarabb gyakorlatba kell ültetni, először azonban újra kell tárgyalni a bányakoncessziós szerződést. (R. Sz.)

Indul az OHÜ
Szeptember elsején megkezdi működését az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A száz százalékban állami tulajdonban lévő nonprofit társaság egyetlen állami szervezetként irányítja a jövőben a termékdíjköteles hulladékok begyűjtését és hasznosítását. Az OHÜ megalakulásával egyetlen állami szervezet irányítja a jövőben a díjköteles termékek hulladékainak gyűjtését, hasznosítását. Az OHÜ alapító okiratát Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írta alá tegnap. A termékdíjból várhatóan 26 milliárd forint folyik be a hulladékgazdálkodási ügynökséghez, az összeg a hulladékgazdálkodás költségeinek egy részét fedezi. (MTI)

Hárommilliárd font kerékpározásból
Évente 2,9 milliárd fontot – 894 milliárd forintot – köszönhet a brit gazdaság a szigetországban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kerékpározásnak – derült ki egy tanulmányból. A London School of Economics (LSE) szakemberei olyan tényezőket vettek figyelembe a biciklizés gazdasági előnyeit vizsgáló tanulmányukban, mint a kerékpárgyártók éves bevételei, a kerékpárok és kiegészítőik értékesítése
és a kerékpározáshoz kapcsolódó foglalkoztatottság. Az adatok szerint a brit gyártók 51 millió font bevételre tettek szert a tavaly értékesített 3,7 millió kétkerekűnek köszönhetően, ami 28 százalékkal haladta meg a korábbi év eladásait. (www.guardian.hu)

Fókatömeg a Watt-tengerben
Száz éve nem volt annyi fóka a németországi schleswig-holsteini Watt-tenger Nemzeti Parkban, mint most. A szakemberek 10 941 állatot regisztráltak, 13 százalékkal többet, mint tavaly, fókaborjúból pedig 400-zal több, 3300 él most a területen. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.