Röviden

MN
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fődíjat nyert a Pál Adrienn
Kocsis Ágnes második játékfilmje kapta a Ploiesti-ben megrendezett Arany Kárpátok Filmfesztivál fődíját vasárnap este. A Kelet-Európa és Ázsia közötti filmes kapcsolatok előmozdítására létrehozott havasalföldi fesztivált most rendezték meg első ízben. (R. K. K.)

Tisztikereszt Ferdinandynak
Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár tegnap átadta Ferdinandy György írónak a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. A Franciaországba emigrált és később Puerto Ricóba költözött szerző francia, angol és spanyol nyelven publikál, korábban Franciaországban Saint-Exupéry-díjat, Magyarországon József Attila-díjat, Márai Sándor-díjat és Krúdy Gyula-díjat kapott. (R. K. K.)

Somogyország kincse lett Somogyvámos
Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntetést kapott Somogyvámos, a falu határában álló középkori templomrom megóvásának elismeréséül. A Kaposvár és Fonyód közötti település határában magasodó kora gótikus épületnek ma is állnak a nyugati falai, és a szentélye is látogatható. (G. J. A.)

Vevő akadt Munkácsy Golgotájára
Vevő akadt Munkácsy Mihály Golgota című festményére – erősítette meg a Hajdú-bihari Napló tegnapi számában Pákh Imre, a híres Krisztus-trilógia legnagyobb méretű festményének tulajdonosa, aki a lap szerint New Yorkban találkozik majd az amerikai evangélikus egyházhoz közel álló csoporttal, de konkrét ajánlatot egyelőre nem kapott. A kép esetleges eladása egyébként nem csak Pákh Imrén múlik, mivel az alkotás feletti rendelkezés jogát átadta a Munkácsy Alapítványnak. (MTI)

Nálunk forgatták az év videóját
Tegnap adták át az MTV Music Video Awardsokat Los Angelesben. A zenei klipek versenyében a győztesek között találjuk Lady Gagát, Adele-t és a Foo Fighterst is. Az év videójáért járó díjat Katy Perry vehette át Firework című klipjéért, amelyet tavaly Budapesten forgattak. Emlékezetes, amikor az énekesnő hazánkban járt, az egyik mobilszolgáltató kampányának részeként választottak ki olyan fiatalokat, akik részt vehettek a szpot forgatásán. (MN)

Műemlék hidat bontottak el Nyitrán
Elbontották a nyitrai vár több száz éves műemlék hídját. A nyitrai városháza által kiadott építési engedélyben az szerepel, hogy a hidat óvatosan kell szétszedni, hogy minden alkotóelemét újra felhasználhassák, de a statikusok véleménye alapján a műemléket mégis lebontották, és alkotóelemeit sem őrizték meg, az eljárás többek szerint nem volt indokolt. A hidat az eredetihez hasonló módon újjáépítik, a kivitelezőnek pedig valószínűleg bírságot kell majd fizetnie – írta tegnap az Új Szó című pozsonyi napilap. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.