Röviden

MN
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liechtensteinbe menekülnek a britek
A gazdag britek, akik eddig Svájcban tartották vagyonukat a kedvezőbb adózási feltételek miatt, a Nagy-Britannia és az alpesi ország között a napokban köttetett megállapodás után a szomszédos Liechtensteinbe menekíthetik pénzüket – írja a The Times. A britek a Svájcban tartott vagyon 34 százalékát is elveszíthetik, miután a svájci bankok vállalták, hogy behajtják és átutalják Londonnak az ügyfeleikre kivetett adót. Ha azonban Liechtensteinbe viszik át a pénzüket, átlagosan vagyonuk 10 százalékát kell befizetniük adóként. (MTI)

Gyorsan gyarapodó kínai bankok
Amerikai és európai versenytársaival szemben igen sikeres első fél évet tudhat maga mögött a kínai bankszektor – derül ki a héten közzétett jelentésekből. Az öt legnagyobb pénzintézet első féléves nyeresége meghaladja a tizennégy legnagyobb amerikai és európai versenytársának összesített eredményét. A sanghaji üzleti lapok szerint tíz másik kereskedelmi bank is a várakozásokat jóval meghaladó fél évet zárt, s átlagban éves szinten több mint 30 százalékos profitnövekedést könyveltek el. A felülteljesítő pénzintézetek közt szerepel a Kínai Fejlesztési Bank és a Magyarországon is jelen lévő Bank of China. (MTI)

Lefagyóban az uniós hitelezés
A vártnál kisebb mértékben nőttek a hitelek júliusban az euróövezetben – derül ki az Európai Központi Bank tegnap közzétett adataiból. A magánszektornak nyújtott hitelek 2,4 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest júliusban, miközben elemzők 2,5 százalékos bővülést vártak. Júniusban 2,5 százalék, májusban 2,7 százalék volt a növekedés 12 hónapra vetítve. Kevesebb hitelt vettek fel a háztartások: a növekedés 3 százalékra csökkent a júniusi 3,2 százalékról. (MTI)

A hét végén sem lesz vasúti e-ticket
A MÁV Informatika Zrt. tájékoztatása szerint a MÁV-Start internetes jegyértékesítési rendszere technikai okok miatt előreláthatóan a hét végén sem lesz elérhető, a megvásárolt jegyeket kiadó automaták az ország egész területén továbbra sem üzemelnek. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán és mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél előbb az utasok rendelkezésére álljon a teljes e-ticket rendszer – írja a MÁV tegnapi közleményében. (MN)

Világszerte lassul a növekedés
Az első negyedévi 2,5 százalékról a második negyedévben 1,5 százalékra lassult a bruttó hazai termék (GDP) növekedése Magyarországon. Az, hogy a növekedés üteme április és június között alacsonyabb volt, mint az előző negyedévek során, összhangban állt a világgazdasági folyamatokkal. A túlnyomórészt fejlett országokat tömörítő OECD egészére számított GDP növekedés is az első negyedévi 2,4 százalék után a második negyedévben 1,6 százalékra fékeződött – állapította meg tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.