Röviden

MN
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovák megkötések
Pozsony. Továbbra is csak szlovákul írható ki a szlovákiai településrészek neve – írja az Új Szó című pozsonyi napilap tegnapi számában. A kisebbségi nyelvhasználati törvény eredeti javaslatában szerepelt a településrészek nevének kiírása, a tárcaközi egyeztetésre elküldött dokumentumból azonban kimaradt ez a rész – nyilatkozta Juhász László, a szlovák kormányhivatal kisebbségi főosztályvezetője. A magyar nyelvű településrész-táblák kihelyezése így egyelőre csak magánterületen lehetséges. (MTI)

Sértődés Prágában
Prága. Csak miniszterhelyettesekkel fogja képviseltetni magát a kormányüléseken az egyik cseh koalíciós párt, mert elnökét egy másik koalíciós párt által kinevezett minisztériumi főtisztviselő nyilvánosan megsértette. A TOP 09 párt azután hozta meg ezt a döntést, hogy elnökét, Karel Schwarzenberg külügyminisztert Ladislav Bátora, a Közügyek párt tagja egy lapinterjúban „szenilis öregnek” nevezte. (MTI)

Pétervári győztes
Szentpétervár. Az orosz ellenzék szerint csalással szerzett több mint 95 százalékot felsőházi képviselővé választásakor Valentyina Matvijenko, volt szentpétervári kormányzó a hét végén. A tisztségében népszerűségét veszett politikusnak az Egységes Oroszország párt vezetője, Vlagyimir Putyin miniszterelnök a felsőház (a Szövetségi Tanács) elnöki tisztét szánja, ezért volt szükség képviselővé választására. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.