Röviden

MTI
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai csapás
Iszlámábád. Pilóta nélküli repülőgépről mért csapást az amerikai haderő Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal szomszédos vidékén; a támadásban hárman életüket vesztették. Az akciót hétfő éjjel hajtották végre törzsi területen, Észak-Vazirisztánban, a radikális iszlamisták egyik fellegvárában. Egy helyi tv-csatorna számításai szerint idén ez volt az 51., pilóta nélküli repülőgépről végrehajtott támadás Pakisztánban. A csapásmérések – amelyekben eddig összesen nyolcszáz ember vesztette életét – tovább szítják az egyébként is meglévő Amerika-ellenességet a dél-ázsiai iszlám köztársaságban. (MTI)

Japán új kormányfőre vár
Tokió. Már a jövő hét elején új miniszterelnöke lehet Japánnak – jelentette be tegnap a kabinetminiszter. A jelenlegi miniszterelnök, Kan Naoto valószínűleg veszíteni fog pártja, a Japán Demokrata Párt (PDJ) augusztus 29-i elnökválasztásán, és ennek nyomán a kormányfői székből is távoznia kell majd, mert a kabinet új vezetőjét a parlament választja meg, amelyben a PDJ van többségben. A miniszterelnöki szék egyik legesélyesebb várományosa Maehara Szeidzsi, a népszerű volt külügyminiszter, aki tegnap jelentette be, hogy indul a választáson. (MTI)

Alkotmányos adósságplafon
Madrid. A spanyol kormányfő és a legnagyobb ellenzéki párt vezetője kész alkotmányba foglalni, hogy meddig adósodhat el az állam, ami garantálná a költségvetés stabilitását közép- és hosszú távon.
A szocialista párti José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök tegnap a parlamentben bejelentette, hogy a kérdésről már egyeztetett Mariano Rajoy ellenzéki vezetővel. A politikusok arról nem beszéltek, hogy mi lenne az adósságplafon várható mértéke. A kormányfő jó esélyt lát arra, hogy az alkotmányváltoztatást még elfogadják a novemberi választások előtt, amelynek fő esélyese Rajoy,
a konzervatív Néppárt (PP) vezetője. (MTI)

Török támadás a kurdok ellen
Ankara. Csaknem 100 kurd felkelővel végzett, 80-at pedig megsebesített a török légierő Irak északi részén. A török haderő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) délkelet-törökországi támadásai nyomán augusztus 17-én újrakezdte az észak-iraki hegyekben megbúvó szélsőségeseket célzó légi csapásait. A PKK emberei a török biztonsági erők negyven tagjával végeztek az utóbbi alig több mint egy hónapban. Előtte egy évig hallgattak a fegyverek, de a törökök és a kurdok 27 éve tartó konfliktusára nem sikerült tárgyalásos megoldást találni. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.