Röviden

MTI
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fischer a korrupt politikusok ellen
Bécs. A Telekom Austria-ügy gyors és teljes feltárását, valamint szigorúbb korrupcióellenes törvényeket szorgalmazott tegnap Heinz Fischer osztrák államfő. A szövetségi elnök az osztrák hírügynökségnek kijelentette: „a leghatározottabban el kell ítélni a politika és az egyéni haszonszerzés összefonódását”. Sajtóértesülések szerint az Osztrák Néppárthoz, az Osztrák Szabadságpárthoz és a Szövetség Ausztria Jövőjéért párthoz tartozó politikusok kerültek gyanúba. (MTI)

A cigányok miatt tüntettek
Prága. Újabb romaellenes tüntetés volt szombaton Észak-Csehországban: több száz helyi lakos meg akart rohamozni egy főleg cigányok lakta városrészt, az etnikai konfliktusairól elhíresült Varnsdorf helységben pedig mintegy 150 roma gyűlt össze, hogy megvédje otthonát. A rendőrség megakadályozta a tüntetőket abban, hogy a romák lakta városrészbe vonuljanak. (MTI)

Százezres felvonulás Izraelben
Tel-Aviv. Több mint 400 ezren tüntettek szombat este Tel-Aviv központjában és mintegy negyven másik izraeli városban a társadalmi igazságtalanságok és a magas megélhetési költségek miatt. A szociális tiltakozási mozgalom körülbelül nyolc hete kezdődött el. (MTI)

Szíriai mészárlás
Damaszkusz. Kilenc ember veszítette életét tegnap reggel Szíria középső részén, amikor egy fegyveresekből álló banda tüzet nyitott autóbuszukra. A rendőrség a támadók nyomába eredt, és tűzpárbajban hármat megölt közülük. (MTI)

Áramot termel az iráni erőmű
Teherán. Áramot termel az első iráni atomerőmű, miután rácsatlakoztatták az országos villamosenergia-ellátó rendszerre. Szakértők szerint a busehri reaktor beindítása nem hozza közelebb Iránt a nukleáris fegyverek kifejlesztéséhez, mivel Irán Oroszországtól szerzi majd be a fűtőelemeket, és megállapodásuk értelmében oda is kell visszaszállítania a kiégett fűtőrudakat. (MTI)

Plevneliev az államfőjelölt
Szófia. Tegnap Bojkó Boriszov kormányfő, egyben a GERB párt elnöke megnevezte az október 23-i államfői és helyhatósági választásokon induló államfő- és alelnökjelöltjét. A jobbközép kormánypárt a jelenlegi regionális minisztert, Roszen Plevnelievet és az igazságügyi tárca vezetőjét, Margarita Popovát indítja. A bolgár kormány legnépszerűbb tagjának, Plevnelievnek a legfőbb riválisai a szocialista színekben induló Ivajlo Kalfin exkülügyminiszter és a függetlenként induló Meglena Kuneva volt uniós biztos lesznek. (T. J.)

Sikeres orosz rakétakísérlet
Moszkva. Sikeres kísérletet hajtott végre az orosz hadsereg a Topol interkontinentális ballisztikus rakéta új robbanófejével. A rakétát a Pleszeck űrrepülőteréről lőtték fel, a robbanófej eltalálta az ország távol-keleti részében kijelölt célpontot. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.