Röviden

MN
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi díj Illés Zoltánnak
A nagy-britanniai székhelyű Nemzetközi Vegyészmérnöki Intézet (IChemE) Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárnak ítélte oda 2011-es tiszteletbeli tagságát. A díjat tegnap adták át Londonban. Az IChemE a legrangosabb nemzetközi vegyészmérnöki társaság, amely az éves tiszteletbeli tagságot olyan személyiségeknek ítéli oda, akik kiemelkedő teljesítménnyel járultak hozzá a vegyészmérnöki szakma elismertségéhez. Illés Zoltán államtitkár kiválasztása azt a munkát ismeri el, amely a 2010-es vörösiszap-katasztrófa kárelhárítása során nemzetközi elismerést vívott ki. Az IChemE tiszteletbeli tagságot korábban többek között olyan személyiségek kapták meg, mint Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, George Maxwell Richards Trinidad és Tobago jelenlegi köztársasági elnöke. (H. Gy.)

Átalakulhat a lomtalanítás
A jövőben nem térségenként egyszerre, hanem a lakók megrendelései alapján lenne lomtalanítás a fővárosban. Ezt kérhetné társasház vagy több családi ház is, a lakosságnak pedig a társaság szándékai szerint nem kerülne külön pénzébe – tájékoztatott a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Az alapelv a rend megteremtése – csatlakozva Tarlós István főpolgármester programjához –, hogy a lomtalanítás ne tükrözzön „hadiállapotokat” – közölte az állami cég. Kifejtették: az utóbbi években tapasztalható, hogy vannak, akik a lomtalanításokból élnek, „iparággá nőtte ki magát”; közegészségügyileg elfogadhatatlan, hogy az adott helyeken az utcákon élnek napokig, ott főznek, és végzik szükségleteiket. (MTI)

Ökonap a Millennáris Parkban
A National Geographic Magyarország ebben az évben is nagyszabású rendezvényen kívánja felhívni a figyelmet egy fontos környezeti problémára. Ezúttal azt tűzték ki célul, hogy bemutassák, mekkora hatással van életvitelünk a természetre. Az ökonapot a Millenáris Parkban szervezik meg, fővédnöke Tarlós István főpolgármester, szakmai védnöke Juhász Árpád geológus. Az eseményen többek között fellép az Alma Zenekar, a Heaven Street Seven és Rúzsa Magdi is. (M. N.)

Növényünnep az állatkertben
Növényünnep várja az érdeklődőket szeptember 9-től 11-ig a Fővárosi Állat- és Növénykertben; a botanikai látnivalókkal, bonszaikiállítással és számos ismeretterjesztő programmal tarkított hétvégén az a gyermek, aki tíz üres italos kartondobozzal érkezik, a környezettudatosság jegyében ingyenes belépőt kap. A háromnapos rendezvény célja, hogy a látogatók ne csak az állatokkal ismerkedjenek, hanem a színes és változatos növényvilággal is. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.