Röviden

MN
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ösztöndíjpályázat határon túli íróknak
Határon túli magyar íróknak és irodalmároknak hirdet ösztöndíjpályázatot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi). A több mint tízmillió forintos keretösszegű ösztöndíjra szeptember 30-ig várják a jelentkezéseket. Az ösztöndíj célja, hogy a tehetséges, fiatal határon túli magyar irodalmároknak, műfordítóknak támogatást nyújtson a pályakezdéshez, illetve – korosztálytól függetlenül – kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. (MTI)

Megtaláltak egy lopott Rubens-képet
Egy belga múzeumból tíz éve ellopott Rubens-festményt talált meg a rendőrség Görögországban. A hatósági akcióban két görög állampolgárt letartóztattak. A valószínűleg 1608-ból származó alkotást 2001-ben lopták el, a művet „különösen nagy jelentőségű” festményként tartják számon. (MTI)

Szvoren Edina Bródy Sándor-díja
A legjobb első kötetes prózaírónak járó Bródy Sándor-díjat idén Szvoren Edina kapta. A Pertu című kötet méltatásában kiérleltségét és gazdag írói világát emelte ki a zsűri. A Bródy Sándor-díjat 1995 óta ítélik oda a legjobb első kötetes prózaírónak. (MN)

Kiállítás nyílt a KÖH kincseiből
Kiállítás nyílt csütörtökön a budai Várban, az Örökség Galériában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) több mint százéves tervrajzainak, akvarelljeinek és fotóinak gyűjteményéből. Az anyagok nagy része 1872 és 1912 között, az intézmény műemlékvédelmi tevékenysége során készült. A tablókon és a vitrinekben többek között olyan neves alapítók munkái és portréi láthatók, mint Henszlmann Imre, Arányi Lajos, Schulz Ferenc, Möller István, Huszka József, Forster Gyula, Storno Ferenc, Steindl Imre és Schulek Frigyes képmása. A kiállítás október 22-ig látogatható. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.