Röviden

MN
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merkelt és Schrödert bírálja Kohl
Berlin. Szokatlanul nyíltan tört pálcát utódai politikája fölött egy német folyóiratban Helmut Kohl. A volt német kancellár az Internationale Politiknak adott interjúban azt vetette Gerhard Schröder, illetve Angela Merkel szemére, hogy érthetetlen külpolitikai döntéseikkel kiszámíthatatlanná tették Németország irányvonalát. A kifogásolt döntések között említette a Schröder-kormány kimaradását az Irak elleni katonai intervencióból, valamint a Merkel-kormánynak azt a húzását, amellyel tartózkodásra kötelezte az ország ENSZ-nagykövetét a Líbia elleni légi- csapásokat előirányzó BT-határozatról megejtett szavazáson. (MTI)

Újabb szankciók Szíria ellen?
New York. Európai országok olyan új határozattervezetet köröztetnek a Biztonsági Tanács tagjai között, amelyek értelmében újabb szankciókkal sújtják Szíriát, különös tekintettel Bassár el-Aszad elnökre. Diplomaták közlése szerint Franciaország mellett Nagy-Britannia, Németország és Portugália terjesztette elő az Egyesült Államok határozott támogatásával bíró javaslatot a BT Szíriával foglalkozó ülésén. Büntetőintézkedéseket vezetnének be mindazon személyiségek, testületek és szervezetek ellen, akik vagy amelyek felelősek a szíriai kormányellenes tüntetések erőszakos megtorlásáért. (MTI)

Haragszik Amerikára Pakisztán
Iszlámábád. Az amerikai nagykövetség, a konzulátusok és az országban működő néhány amerikai szervezet mintegy 250 alkalmazottjának visszahívását követelik a pakisztáni hatóságok az amerikai kormányzattól lapértesülés szerint. A Nation című pakisztáni újság úgy tudja, hogy a pakisztáni hatóságok azután szánták el magukat erre az intézkedésre, hogy május 2-án a pakisztáni Abbottábádban amerikai kommandósok megölték Oszama bin Ladent, ezzel súlyosan megsértették Pakisztán területi szuverenitását. (MTI)

Hadzsics tagadta bűnösségét
Hága. Tagadta bűnösségét a hágai törvényszék előtt Goran Hadzsics, a horvátországi szerbek egykori vezetője, akit emberiesség elleni cselekményekkel vádolt meg az egykori délszláv háborús bűntettek ügyében eljáró ENSZ-testület ügyésze. (MTI)

Balkáni stúdiót nyit az al-Dzsazíra
Szarajevó. Egy hónap múlva kezd műsorokat sugározni a katari tulajdonban lévő al-Dzsazíra hírtelevízió balkáni stúdiója. A vállalat tulajdonosai a térség fővárosai közül Szarajevót választották a balkáni stúdió székhelyének, amely a boszniai főváros egyik legmodernebb bevásárlóközpontjában rendezkedik be. A televíziónak sikerült magához csábítania a legnagyobb szerb, horvát és bosnyák napilapok tudósítóit. A térség országainak lakói örömüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a nyugati szemléletet előtérbe helyező nemzetközi hírcsatornák mellett egy pártatlanabb hálózat is szerephez jut. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.