Röviden

MTI
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vita Szíriáról
Moszkva. Mindkét fél párbeszédet sürgetett a Szíriában szemben álló felek között az Orosz– Francia Védelmi Együttműködési Tanács tegnapi moszkvai ülésén, de Alain Juppé francia külügyminiszter az emberiesség elleni bűnökkel vádolta a damaszkuszi rendszert, míg Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője megengedhetetlennek nevezte, hogy az ellenzék megtagadja a dialógust. A védelmi és külügyminisztereket tömörítő testület szerdán Moszkvában tartott, 10. ülése után a sajtónak nyilatkozva Juppé az ENSZ Emberi Jogi Tanácsára hivatkozott. Lavrov ugyanakkor úgy vélte, hogy a párbeszéd megtagadása gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ellenzék konfrontációra törekszik, és „líbiai mintára külföldi segítségre számít”. (MTI)

Kínai támogatás a palesztinoknak
Peking. Kína a független palesztin állam létrehozása mellett áll, és támogatni fogja a palesztinok kérelmét az ENSZ-ben – tudatta a külügyminisztérium szóvivője útján tegnap a kínai kormány. „A független állam elidegeníthetetlen, törvényes joga a palesztin népnek, egyben Palesztina és Izrael békés egymás mellett élésének alapja, illetve feltétele – szögezte le Csiang Jü (Jiang Yu). – Megértjük, tiszteljük és támogatjuk Palesztina tervét arra, hogy a kérdést az ENSZ elé terjessze” – tette hozzá. (MTI)

Nézetkülönbség Washingtonnal
Rámalláh. Változatlanul nézetkülönbség áll fenn a Palesztin Hatóság és az Egyesült Államok kormánya között a palesztin állam majdani ENSZ-tagságát célzó kérelem időszerűségével kapcsolatban. Ezt tegnap közölte magas rangú palesztin illetékes azután, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök Rámalláhban megbeszélést folytatott David Hale-lel, Washington közel-keleti különmegbízottjával és Dennis Ross-szal, az amerikai elnök tanácsadójával. (MTI)

Schmitt Pál Bulgáriában
Szófia. Schmitt Pál köztársasági elnök tegnap délután megkezdte háromnapos bulgáriai látogatását. A magyar államfő bemutatkozó munkalátogatásra érkezett Szófiába kollégája, Georgi Parvanov bolgár köztársasági elnök meghívására, az elnököt felesége, Schmittné Makray Katalin és üzletemberek népes delegációja kísérte el. Schmitt Pál szerdán egyebek mellett megkoszorúzta a bolgár fővárosban található Petőfi-, illetve Kossuth-emléktáblát. (MTI)

Ficóban bízik a szlovákok többsége
Pozsony. Töretlenül továbbra is Robert Fico volt kormányfő, az ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke a legmegbízhatóbb szlovákiai politikus. Ezt az eredményt hozta az MVK pozsonyi közvélemény-kutató intézet augusztus utolsó hetében készített országos felmérése arról, kit tartanak az emberek a legmegbízhatóbb politikusnak Szlovákiában. A felmérés tegnap nyilvánosságra hozott eredménye szerint Ficót a megkérdezettek 33,2 százaléka minősítette a legmegbízhatóbb szlovákiai politikusnak. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.