Schiffer kikosarazta a chartásokat

A Gyurcsány-féle demokratikus charta szeretné visszavonatni Schiffer Andrással a Gyurcsány Ferenc elleni feljelentést. Az LMP-s politikus viszont jelezte: ez jogilag lehetetlen. Eközben az MSZP közös jelöltet indítana az LMP-vel a II. kerületi időközi választáson, de Schifferék kikosarazták őket.

2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

AGyurcsány Ferenc kezdeményezésére létrejött Magyar Demokratikus Charta nevében Vitányi Iván MSZP-s képviselő, Bauer Tamás volt SZDSZ-es politikus és Márton László író arra szólította fel Schiffer Andrást, az LMP frakcióvezetőjét, hogy vonja vissza a Gyurcsány Ferenc ellen a Sukoró-ügyben tett feljelentését, mielőtt a parlament döntene a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztéséről. Mint fogalmaztak: ha „nem kíván egy koncepciós eljárás előkészítésének részesévé válni, ha nem akarja, hogy neve összeforrjon a jogállami normákat sárba tipró bosszúhadjárattal”, vonja vissza feljelentését.
A Gyurcsány-féle charta felhívása azért is különös, hiszen a volt kormányfő, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítana meg az ügyészség, korábban maga is mentelmi jogának felfüggesztését kérte az Országgyűléstől. – Ha a bíróságon kell megküzdeni önmagamért, politikámért, vagy éppen politikai ellenfeleimmel, hát legyen. Állok elébe – írta a volt miniszterelnök még áprilisban az interneten.
Schiffer András a Magyar Nemzetnek nyilatkozva képmutató provokációnak minősítette Bauerék levelét, amely szerinte számos rosszhiszemű csúsztatást és jogi tévedést tartalmaz. Rámutatott: közvádas ügyben nem lehetséges a feljelentés visszavonása. A frakcióvezető kiemelte: feljelentése – a levélben sugalltakkal ellentétben – nem csupán a sukorói kaszinóberuházást kiemeltté nyilvánító kormányrendeletet kifogásolta, hanem az azzal ok-okozati összefüggésben lévő megállapodást a külföldi befektetőkkel, amikor „előre lezsíroztak mindent”.
Eközben az MSZP II. kerületi szervezete tegnap közös jelölt indítását javasolta az LMP-nek a kerületi időközi országgyűlési választáson. Erre Schiffer András úgy reagált: az MSZP most már nem naponta, hanem szinte óránként „szórakozik velük”, és nem képesek felfogni, hogy az LMP egy önálló párt. A szocialisták sajátos módon próbálnak udvarolni nekik: délelőtt a „Fidesz ügynökeinek” nevezik az LMP-t, délután viszont már összefogásra szólítják fel őket – jellemezte a helyzetet a frakcióvezető, hozzátéve: nem kívánnak összefogni a hitelét vesztett MSZP-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.