Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Schmitt Pál levele Kertész-ügyben

Megvizsgáltatná az állami kitüntetések visszavonásának lehetőségét Schmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő ezt tegnap kérte a kormánytól, néhány nappal azután, hogy Kertész Ákos nagy vihart kavaró nyílt levele miatt többen is felvetették, vissza kellene venni tőle a Kossuth-díját. Erre egyébként a törvény szerint a kormány előterjesztése alapján az államfőnek van lehetősége.

Munkatársunktól
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben kérte Schmitt Pál köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a kormány vizsgálja meg az állami kitüntetések visszavonásának lehetőségét az arra érdemtelenné vált személy esetében. Az államfő szerint az válik érdemtelenné, és attól kellene visszavonni a magas rangú elismerést, „akinek magatartása hazánk és nemzetünk alkotmányos értékrendjét megsérti”. Levelében Schmitt Pál kifejti, hogy az alkotmányból eredő joga és egyben kötelezettsége is, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjét megtartsa és megtartassa, ennek pedig a kitüntetési eljárás során is érvényesülnie kell. Úgy látja, az állami kitüntetés azt a kötelezettséget rója a kitüntetettre, hogy tevékenysége és munkássága példaértékű legyen a magyar nemzet számára. Az államfő egyben azt is kérte a miniszterelnöktől, hogy a levelében foglaltakat az állami kitüntetésekről szóló sarkalatos törvény megalkotásakor is vegyék figyelembe.
Az állami kitüntetés visszavonásának kérdése azután került előtérbe, hogy a Kossuth-díjas Kertész Ákos író az Amerikai Népszavában nyílt levelet jelentetett meg, amelyben többek között úgy fogalmaz, hogy a magyar a holokauszt egyedüli felelőse, illetve hogy „a magyar genetikusan alattvaló”. Kertész kedden közleményben tudatta, „helyesen ilyen mondat nincs”. Hétfőn a parlamentben Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára egy interpellációra válaszolva azt mondta, hogy Kertész Ákosnak bocsánatot kell kérnie, ha ezt nem teszi meg, akkor méltatlanná válik a kormány szemében a Kossuth-díjra.
A kitüntető cím adományozásáról szóló törvény szövege szerint egyébként a kormány előterjesztésére a köztársasági elnök vonhatja vissza a Kossuth-díjat attól, aki arra érdemtelenné vált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.