Schmitt tiltakozik Gasparovicnál

MTI
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmitt Pál köztársasági elnök elfogadhatatlannak tartja, hogy Szlovákia Esterházy János személyében a mai napig háborús bűnösként tart számon egy igazi demokratát és humanistát. A magyar államfő ezt szlovák kollégájához írt levelében hangsúlyozza azzal összefüggésben, hogy Ivan Gasparovic egy interjújában Hitler és a fasizmus hívének nevezte a felvidéki magyarság két világháború közötti vezetőjét. Schmitt Pál úgy fogalmaz, sajnálattal és értetlenséggel fogadta a szlovák köztársasági elnök szavait. A magyar köztársasági elnök szerint Esterházy János egész életében elutasította a fasizmus és a kommunizmus diktatúráját, ennek pedig végső, tragikus bizonyítéka, hogy a csehszlovák kommunisták börtönében halt mártírhalált.

Magyar támogatás. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szlovákiai kettős állampolgárság ügyében támogat minden olyan megoldást, amely lehetővé teszi más országok állampolgárságának felvételét anélkül, hogy bárki elveszítené a szlovákot. A magyar párt ezzel a keddi kormánykoalíciós megállapodásra reagált, amely szerint Pozsony újra lehetővé tenné a kettős állampolgárság felvételét a nemzetközi elvek alapján. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.