időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

Segélyeket vittek a túlélőknek

Hírösszefoglaló
2011.09.16. 22:00

Helikopterekkel szállítottak segélycsomagokat több ezer embernek Japánban, akik a Talasz tájfun pusztítása nyomán elvesztették otthonaikat vagy a külvilágtól elvágva élnek – írta az AP. Az időközben trópusi viharrá szelídült Talasz már legalább negyvenhat halálos áldozatot követelt, további ötvenegy embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A rendőrség, a katonaság és a tűzoltóság tegnap is folytatta a kutatást az eltűntek után, valamint megkezdte a gyógyszerek, élelmiszerek és egyéb segélycsomagok szétosztását a rászorulók között. Vakajama prefektúrában továbbra is több tucat falut zár körbe a víz, az ott élőket elsősorban a földcsuszamlások és az áradások miatt megrongálódott utakon nem tudják megközelíteni a hatóságok. Körülbelül 4500 ember nem tudja elhagyni lakóhelyét, és háromezren élnek ideiglenes menedékhelyeken.
A ciklon a hét végén söpört végig Sikoku és Honsú szigetén. Áradásokat, földcsuszamlásokat okozott, közutakat és vasútvonalakat rongált meg, s elsodort egy viaduktot is. A vihar sújtotta térségben több ezer lakóház került víz alá. A kormány mellett működő válságstáb több mint félmillió ember kimenekítését javasolta a szélvész útjában fekvő területekről. A Talasz volt a legtöbb halálos áldozattal járó tájfun Japánban 2004 óta, akkor közel százan vesztették életüket a Tokage tájfun pusztítása következtében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.