Síeléssel ötvözött expedíció a Himaláján

Ismét magyar expedíció indul a Himalájára, ezúttal a 8027 méter magas Sisapangmára. Szlankó Zoltán és Veszprémi János egy nemzetközi csapat tagjaiként készülnek felkapaszkodni a hegyre, ahonnan majd síléceken próbálnak lejönni. Ez hazánkban egyedülálló teljesítmény lenne.

Grimm Balázs
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlankó Zoltán és Veszprémi János a 8027 méter magas Sisapangmára készül felkapaszkodni – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Kollár Lajos, a vállalkozás magyarországi szakmai kapcsolattartója. Elmondta, az alpinisták egy nemzetközi csapat tagjai lesznek, amelyben két ecuadori és két szlovén társukkal együtt másznak majd. A Sisapangma a 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs közül a legkisebb, a tibeti síkság fölé több mint négy kilométerrel emelkedik. Nevének magyarra fordítása is ezt tükrözi: „Tető a síkság felett”.
A csapat holnap indul a Liszt Ferenc repülőtérről, Katmanduba szombaton érkeznek meg. A szükséges felszerelések beszerzése és az adminisztráció elintézése után szeptember 2-án indulnak tovább Zangmu felé. Egy nap múlva érkeznek Nyalamba, ahol egy kis pihenőt tartanak, majd továbbmennek az előretolt alaptáborig, ami 5400 méteren helyezkedik el. A hegy mászása és az akklimatizáció itt kezdődik el, utóbbi része a további táborok kiépítése is. Az első tábor 6600, a második 7050, a harmadik pedig 7450 méteren lesz, az utolsó pihenőhely kiépítése után, kedvező viszonyok esetén indulhat a csúcstámadás. Az elért legmagasabb pontról a két sportember megpróbál sível leereszkedni. Teljesítményük hazánkban egyedülálló lenne, 8000 méternél magasabb hegyről magyar hegymászó még nem síelt le – mutatott rá Kollár.
Magyarok már megmászták a Sisapangmát, 1987-ben dr. Nagy Sándor vezetett sikeres expedíciót a hegyre. A magaslattal utoljára tavaly ősszel próbálkoztak honfitársaink, Klein Dávid és Ács Zoltán azonban az erős szél és a havazás miatt visszafordult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.