Siketek is elérhetnék az EU segélyszámát

A fogyatékossággal élőknek is könnyen elérhetővé tenné a 112-es segélyhívó számot Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője, aki maga is siket. A politikus azt szeretné, hogy az ilyen kezdeményezések többpárti összefogással valósuljanak meg.

Munkatársunktól
2011. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Ádám (Fidesz) és képviselőtársai kezdeményezésére olyan indítvány kerülhet az Európai Parlament (EP) elé, amelynek célja, hogy a siketek, a nagyothallók és a beszédsérültek teljes értékű módon használhassák a 112-es egységes európai segélyhívó rendszert. A politikusok azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság éljen jogalkotási és szabványosítási javaslatokkal. Szerintük a videotechnológiát alkalmazó jelnyelvi, illetve a valós idejű szövegalapú szolgáltatások segítségével a 112-es segélyhívó valóban mindenki számára akadálymentes lehetne. Jelenleg ugyanis számos fogyatékos embernek okoz komoly gondot a segítségkérés. A javaslat szorgalmazza továbbá olyan következő generációs 112-es szolgáltatás kifejlesztését, amely a készülékektől és hálózatoktól függetlenül minden körülmények között megbízhatóan működik.
Kósa Ádám kiemelte: szeretné, hogy a siker érdekében a fogyatékkal élő emberekért indult kezdeményezések többpárti összefogással valósuljanak meg. A mostani javaslat előkészítésében egyébként rajta kívül részt vett még a szintén néppárti román Marian-Jean Marinescu, a német liberális Gesine Meissner, az olasz szocialista Gianni Pittella, valamint az osztrák zöldpárti Eva Lichtenberger.
Idén júniusban az EP már foglalkozott egy a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségének megteremtését, életvitelük könnyítését szolgáló témával. Akkor az ipari termékek csomagolása Braille-írással való ellátásának szükségességéről szóló nyilatkozat a jelenlegi törvénykezési periódus legnagyobb arányú támogatását szerezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.