Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Simó Ágoston halálára

P. Szabó Ernő
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délelőtt fél kilenckor helyezik örök nyugalomra az Óbudai temetőben Simó Ágoston keramikusművészt. A Ferenczy Noémi-díjas alkotót élete nyolcvanhatodik esztendejében, augusztus 31-én érte a halál.
Hirtelen távozott barátai, tisztelői köréből, hiszen nyolcvanhat évesen is aktív volt, nemcsak nyitott a világ dolgai, a művészet új jelenségei iránt, hanem maga is dolgozott. Ő volt az alkotója annak a Damjanich János köztéri emlékműnek is, amelyet a vajdasági Adán – a testvértelepülés Budakalász ajándékaként – ez év március 15-én lepleztek le. Egészségének titka talán éppen ez a nyitottság, munkaszeretet volt, s talán a sport, amelyet a székelyudvarhelyi születésű művész gyermekkora óta aktívan űzött.
A budapesti Magyar Iparművészeti Főiskolán 1943–49 között olyan mesterek növendékeként tanult, mint Borsos Miklós, Gádor István, Molnár Elek és Ohmann Béla.
A kerámiaművészet minden ágával foglalkozott, érdekelték a murális lehetőségek, a figurális plasztika és mestere volt a cserépkályha-készítésnek. Felkészültségét, művészete és közönsége iránti elkötelezettségét számos köztéri munkája tanúsítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.