Sírjunk egy jót!

Seszták Ágnes
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi minden nem borzolja a kedélyeket! Dehogyis a forint gyengülése, még a devizahitelesek nyűglődése sem! A nagy izgalom az X-Faktor szeptemberi újrázása körül pezsgett. Ki lesz ugyanis a műsorvezető? Balázs, aki állítólag humoros és szívatós, nem vállalta, Csonka Picitől isten ments, és akkor bedobták a köztudatba Alekosz nevét. Hála az égnek, volt annyi helyzetfelismerés a szervezőkben, hogy felfogták, tömegek maradnak távol a tévétől és ugrik a sok SMS, ha ez a kongóan üres tökhéj újra rászabadul a képernyőre. A felvezetés, a mentorok érkezése, a szokásos nagyzolás, helikopter, fekete autó, dübörgő zene, miközben a pletyka szerint Keresztes Ildikónak pánikrohama lett a helikopteren, így abba kellett hagyni piciny időre a felvételt. Jövőre talán kapnak kölcsön a US Armytól egy Hercules szállítógépet és teljes afganisztáni menetfelszerelésben fognak kimasírozni az RTL udvarára, mert oda fognak leszállni…
A nagy felütés nyilván azért van, hogy hangsúlyozza a leg-leg-leget, ami nem nehéz, látva azt a több ezer fős tömeget, akik közül mindenki híres sztár szeretne lenni havi egymillióért, lakásért, kocsiért. Beszélhet Schmitt Pál bármilyen ékesszólóan, nem akar itt senki egyetemi tanárkodni: celebritásnak, azt igen. Hogy milyen volt az első adás, a több ezer fős jelöltből válogatva? Hát, olyan! Semmivel nem jobb és rosszabb, mint az ilyesfajta énekes vetélkedők, bár az RTL most előnyben van, mert a TV2 lefújta a Megasztárt. Végeredményben mivel mérik a tehetséget? Az énekesek nem önálló produkcióval lépnek fel, hanem jól-rosszul tolmácsolnak rendszerint egy világsztároktól befuttatott dalt. Ritkán magyarul, rendszerint angolul, sokszor „bikicsunáj” kiejtéssel. Az idő adta szűk keretek között láttunk néhány szép hangú ígéretet, mint a Hajdú ikreket, Gubik Petrát, a Rock Tenorst vagy Kováts Veronikát. Utóbbi 16 éves kislány jó hanggal és dicséretes önkritikával. Barna Gergelynek, aki az osztály különce, mert nem szeret sportolni, csak dalolni, kicsordult a könnye, amikor a zsűri továbbjuttatta. De nem csak ő sírt, sírtak a Hajdú lányok, sírtak a nagymamák, zokogtak a mamák, könnyeztek a papák, ríttak az osztálytársak, a barátok, a barátnők, pityeregtek a nézők, és igen, fel nem foghatom, sírtak a mentorok is. Bizony, Keresztes Ildikó állandóan könnyekre fakadt, de törölgette a szemét Geszti Péter is. Sőt felállt a karjukon a szőr, megrogytak és megdöbbentek, állcsúcson vágta őket a tehetségek áradása. Ami nem azért volt röhejes, mert a néző cinikus tuskó, hanem mert ezekből a felfokozott habverésekből kiüzen az őszintétlenség. A show profizmusa kelet-európai pacsulival leöntve.
Bájosak a Hajdú ikrek, de Botticelli ecsetére szánni őket komolytalanság. A Rock Tenorsban sem Enrique Iglesias lépett a színre, Nagy Ferónak sem kéne a nemzeti bunkót eljátszania, mint ahogy Keresztes Ildikó se grimaszoljon feszt. Az est leghülyébb bemondása egyébként Geszti Péteré, aki szerint Kováts Veronikának személyükben három apukája és egy anyukája lesz. Nem hiszem, hogy a Kováts szülők ezt megtiszteltetésnek vennék. A közönséget szemmel láthatóan semmi sem zavarta, az RTL Klub biztosra ment. Minden tetszett, minden nagyszerű, énekeljünk, tapsoljunk állva, csápoljunk, fütyüljünk, kacagjunk a zsűri humorán. Egyetlen pillanatban került homokszemcse a profi gépezetbe, amikor az első fellépő rázendített a Kossuth Lajos azt üzente című örökzöld nótára. A közönség viharos odaadással ordította végig a toborzót. A zsűriben volt, aki feszengett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.