SM-betegeket segítő civil hálózat alakul

2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Otthoni segítőhálózatot hoz létre sclerosis multiplexes (SM) betegeknek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA), az ellátást kezdetben Békés megyében és Budapesten, később az ország más területein is megszervezik – hangzott el tegnap a két szervezet tájékoztatóján. Az ezerarcúként is emlegetett, ismeretlen eredetű sclerosis multiplex a központi idegrendszer autoimmun eredetű idült gyulladásos betegsége, gyakran mozgáskorlátozottságot, kiszolgáltatottságot okoz. Magyarországon körülbelül nyolcezer, Európában 600 ezer családot érint. Gyógyítani ma még nem tudják, de az állapotromlás lassítható, ehhez szükséges a kórházi és az otthoni rehabilitáció. Ez utóbbinak meghatározó része, hogy minden segítséget megkapjanak azok, akik nem tudják ellátni magukat, és képviselni az érdekeiket. Ez a feladat hárulna a segítőkre.
Kezdetben 50-70 önkéntest választanak ki, akik egyhetes képzésen ismerkednek a betegséggel.
– Beteg és beteg közt nagy a különbség, sok különféle tünet jellemzi őket. Ilyen például a látásromlás, szédülés, zsibbadás, izomgyengeség, kóros fáradékonyság, mozgáskoordinációs zavar, vizelettartási nehézség, szexuális diszfunkció, hangulati labilitás – mondta lapunknak Kelemenné Szántai Anna, az MSMBA elnöke. Az oktatás szinte személyre szabottan zajlik majd, az önkéntesek a betegek kérésének megfelelően a mosakodásban, táplálkozásban, mozgásban, lelki és kulturális igényeik kielégítésében segítenek. A 2012. szeptember 30-ig tartó programot a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet támogatja, ehhez felhasználja az önkéntesek szervezésében és a szemléletformálásban szerzett tapasztalatait, a működtetés költségeit az egyik gyógyszergyártó cég vállalta magára. – A cél az, hogy más régiókban is alkalmazható, hosszú távon működőképes és országossá tehető önkéntesrendszer jöjjön létre – mondta Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója.
Az ügy mellé állt Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete is, aki tegnap az önkéntesség évéről szólva elmondta: minél csalódottabb, magányosabb az ember, annál nagyobb szüksége van a támogatásra. A másokért végzett munka örömöt, biztonságérzetet jelent annak, aki kapja, és örömöt, sikerélményt annak, aki adja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.