Sötétbordó pollenriasztást adtak ki

Megdőlt tegnap az országos és a budapesti napi melegrekord, és a kánikula ma sem hagy alább. A hőséggel együtt az országban számos helyen megnőtt a pollenkoncentráció, ezért sötétbordó, azaz a hatos skálán negyedik szintű riasztást adtak ki. A szakemberek szerint holnap már enyhébb lehűlés várható, valószínűleg azonban a hét végén sem csökken 35 Celsius-fok alá a hőmérséklet.

MN-összeállítás
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt az ország egyes részein már sötétbordó, a hatfokozatú skálán negyedik szintű riasztás van érvényben – közölte tegnap a tisztiorvos Facebook-oldala a parlagfűpollen riasztási rendszer térképe alapján. Érvényes a riasztás többek közt Pécsett, Szekszárdon, Kecskeméten és Debrecen környékén. Ezeken a területeken naponta köbméterenként kétszáznál is több pollenszem lehet a levegőben. Emellett az ország túlnyomó részére bordó, vagyis harmadfokú riasztást adtak ki – jelentette a távirati iroda.
Noha a jelenlegi pollenkoncentráció valóban magas, nem múlja felül a tavalyi év ugyanebben az időszakában mért koncentrációt – mondta lapunknak Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese. Kifejtette, a parlagfű vegetációs időszaka alatt (júniusban és júliusban) lehullott bőséges csapadék és az elmúlt napok meleg időjárása hozzájárult ahhoz, hogy megnőtt a levegő pollenkoncentrációja.
Paller Judit országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyarok 25-30 százaléka allergiás, s a Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet statisztikái alapján hazánkban 1,8-2 millió ember kifejezetten parlagfűérzékeny. Az allergiások száma az elmúlt években nőtt, de a növekedés üteme csökkent. Az érintettek nagy része gondjával nem fordul szakorvoshoz, holott a kezeletlen szénanátha könnyen tovább romolhat, és a súlyos esetek felében asztma is kialakulhat – hangsúlyozta Páldy Anna. A jelenlegi magas pollenkoncentráció a szakemberek szerint megmaradhat, amíg nem hullik nagyobb mennyiségű csapadék. A következő hetekben azonban erre kevés az esély, miközben a hőség folytatódik.
Tegnap az országos és a budapesti napi melegrekord is több fokkal megdőlt. A legmelegebb a Bács-Kiskun megyei Csávolyon volt, ott 39,2 Celsius-fokot mértek. Ezen a napon eddig 1943-ban, Túrkevén volt a legmelegebb, ahol annak idején 36,5 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet. A fővárosi 120 éves rekord Pestszentlőrincen dőlt meg, ahol 38 fok volt. A tartós hőség miatt korábban tegnapra és mára az egész országra piros, legmagasabb szintű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.
A kánikula miatt az ország számos nagyvárosában és Budapesten a forgalmas utcákon, tereken ma is hűtött, előre csomagolt vizet kínálnak a járókelőknek a vízművek munkatársai az ideiglenesen megnyitott tűzcsapokból vagy duplafalú lajtos kocsikból – jelezte tegnap a Magyar Víziközmű Szövetség. A hőség miatt ma déltől este nyolcig a 14 év alatti és 60 év feletti vendégek ingyen használhatják a tatabányai Gyémánt fürdő uszodáját.
Holnaptól vasárnap éjfélig egy szinttel mérsékelve, másodfokú riasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. A jelenlegi előrejelzések szerint a hét végén több hullámban érkezhet némi enyhülés. Előbb a Dunántúlon északnyugatira forduló széllel jöhet frissebb, kevésbé meleg levegő, de még ekkor is 35 fok várható, vasárnap is csak kissé mérséklődik a meleg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.