Strauss-Kahn mehet

Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutaalap volt francia vezetőjének nem kell amerikai büntetőjogi felelősségre vonástól tartania: a manhattani ügyész az áldozat megbízhatatlan állításaira hivatkozva ejtette az ellene felhozott vádakat. Az eljáró bíró keddi döntése után szabadon hazatérhet, ám még polgári perre sor kerül ellene.

Pósa Tibor
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cyrus Vance (az ügyész) megtagadta egy asszony jogát arra, hogy nemi erőszak miatt igazságot szolgáltassanak neki – jelentette ki hétfőn délután Kenneth Thompson, Nafissatou Diallo ügyvédje, miután ügyfelével együtt arról tájékoztatták a manhattani ügyészségen, hogy minden vádpontot ejtenek a Dominique Strauss-Kahn elleni perben. – Nemcsak az ártatlan áldozatnak fordított hátat, hanem a per tárgyi bizonyítékainak is. Ha a manhattani ügyész nem teszi, akit azért választottak meg, hogy védje asszonyainkat, nővéreinket, anyánkat, akkor kinek a feladata ez? – tette fel a költői kérdést a védőügyvéd.
Az állítása szerint a New York-i Sofitel szálloda lakosztályában május 14-én megerőszakolt szobalányt és ügyvédjét megdöbbentően rövid tájékoztatóra hívták be hétfőn az ügyészségre: fél percet sem vett igénybe a közlés, amely szerint az áldozat többszöri hazugsága miatt a hatóság minden vádpontot ejt. Kérdésre sem volt lehetőség, az ügyészség munkatársai azonnal távoztak a helyszínről.
Cyrus Vance a bírónak küldött levelében, amelyet később közzétettek, azonban részletesen vázolta döntését. Mivel nem talált egyértelmű tárgyi bizonyítékokat a nemi erőszak elkövetésére, és a szobalány egymásnak ellentmondó vallomásai nem teszik lehetővé, hogy az esküdteket meggyőzze az előbbi állításairól, így ejti a hét vádpontot. Vance ugyanakkor beadványában azt is hangsúlyozta, hogy nemi kapcsolat létrejött, „vélhetően nem megegyezéses alapon”.
Az áldozat háromféleképpen számolt be arról, hogy mit tett az aktus után. Ellentmondásba keveredett arról a telefonbeszélgetésről is, amelyet a börtönben lévő élettársával folytatott. Az ügyész szerint ennél is nagyobb hiba az a valótlannak bizonyult állítása, amelyet a guineai szobalány az amerikai menedékjogért folyamodva tett, hogy csoportos nemi erőszak áldozata volt hazájában. – Sorozatos hazugságai védhetetlenné teszik az ügyét – állítja Vance. A törvényszéki bizonyítékoknak sem szán perdöntő szerepet, noha ezek közt volt olyan is, amely szerint egyértelműen nemi erőszak történt.
A volt bankigazgató megkönynyebbült. Visszatérhet Franciaországba, ahol már egyes szocialista hívei azon gondolkoznak, hogy miként hasznosítsák szakértelmét az elnökválasztási kampányban. Ha bűnös, ha nem, ez az ügy egyértelműen kizárta Strauss-Kahnt az Élysée-be pályázók sorából.
A szakértők szerint nagy az esélye, hogy Nafissatou Diallo megnyerheti a Bronxban rendezendő polgári pert, ugyanis ebben sokkal egyszerűbb a bizonyítás, az esküdtek száma kevesebb, és itt már nem követelmény az azonos döntés, elég a többségi határozat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.