Svájci mentőcsomag: zuhant a frank

Néhány perc alatt 250 forintról 225-re zuhant tegnap délelőtt a frank árfolyama, miután a svájci jegybank bejelentette: árfolyamgáttal védik valutájukat a túlzott erősödéstől.

Munkatársainktól
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézkedés értelmében egy euró nem érhet kevesebbet 1,2 svájci franknál. 270 forintos euróárfolyamot feltételezve ez azt jelenti, hogy egy frank az árfolyamgátnak hála nem kerülhet többe 225 forintnál. Londoni elemzők hazánk számára egyértelműen pozitívnak tartják a lépést, bár kételkednek benne, hogy a törlesztőrészletek csökkenése beindítaná a belső fogyasztást. Ráadásul a korlátok közé zárt frank még mindig sokkal drágább annál, mint amennyi akkor volt, amikor az emberek többsége felvette a devizahitelét. A drága svájci frank értelemszerűen a devizaadósoknak jelenti a legnagyobb problémát, és az ő helyzetükkel foglalkozott tegnap az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén. Ezen Szász Károly, a pénzügyi felügyelet elnöke kijelentette, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer csak a hitelszerződések betartásával maradhat működőképes.
Továbbiak a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.