Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Szakadhat az euróövezet?

Hírösszefoglaló
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elszabaduló euróövezeti adósságválság gazdasági hatásai miatt jövőre ismét recesszióba süllyed az euróövezet – jósolták tegnapi helyzetértékelésükben londoni elemzők. A távirati iroda szerint a Capital Economics európai főközgazdásza, Jonathan Loynes közölte: elkerülhetetlennek tűnnek a nagyarányú adósságátrendezések az euróövezetben, és nő az esélye, hogy Görögország „a nem túl távoli jövőben” elhagyja a valutauniót. Az euróövezet felbomlásának más nagy londoni házak szerint is egyre nagyobb a kockázata. Az Economist Intelligence Unit (EIU) legújabb globális előrejelzésében egyharmadosnál nagyobb esélyt adott arra, hogy az euróövezet mostani formájában nem marad fenn. A legborúlátóbb forgatókönyv azt feltételezi, hogy az olasz és a spanyol kötvényhozamok tovább emelkednek, és a kezelhetetlenné váló adósságteher miatt e két valutauniós gazdaság végül törlesztésképtelenné válik, ami euróövezeti tagságuk feladásához vezethet. Ez viszont az euróövezet szétesését eredményezheti. Martin Wolf, a Financial Times nemzetközi tekintélyű közgazdasági szemleírója a londoni gazdasági napilap tegnapi kiadásában írt elemzésében felidézi nemrégiben lezajlott beszélgetését egy olasz gazdaságpolitikai döntéshozóval, aki kijelentette: jobb lenne a távozás az euróövezetből, mint „30 évnyi szenvedés”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.